Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025, aprobat de către Guvern

  • 28 Februarie 2023 10:48
Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025, aprobat de către Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat planul de acțiuni al Guvernului și planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025. Tot astăzi, Executivul a aprobat Regulamentul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei, mecanism prin care întreprinderile pot beneficia de credite și primi compensații, transmite Radio Chișinău.

În total, Planul național de dezvoltare pentru perioada 2023-2023 cuprinde 10 obiective generale. Valoarea totală a costurilor de implementare a acestuia se estimează la circa 52 de miliarde de lei. Avem foarte multe de lucru, a accentuat premierul Dorin Recean, enumerând cele mai importante acțiuni pe care și le-a propus Guvernul pentru această perioadă.

„Este vorba despre 480 de km publice naționale, reabilitarea a trei poduri rutiere la frontieră peste Prut și unul peste Nistru. De asemenea, vom construi cinci platforme industriale multifuncționale…500 de locuințe sociale pentru 1500 de beneficiari…”, a declarat Dorin Recean.

Totodată, potrivit premierului, printre alte acțiuni incluse în Planul național de dezvoltare sunt îmbunătățirea eficienței energetice pentru nouă spitale, implementarea unor sisteme de irigare și introducerea în circuit a aproape 70 de mii de hectare de terenuri neutilizate, precum și continuarea proiectului de ajutor la factură pentru populația cu venituri mici.

Cabinetul de miniștri a aprobat și Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023. Scopul acestuia este de a oferi cetățenilor condiții de viață mai bună, a subliniat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.  

Planul de Acțiuni vine să contribuie și la realizarea agendei externe a Guvernului – la realizarea prevederilor Acordului de Asociere, inclusiv angajamentele de transpunere a legislației UE”, a spus Artur Mija.

De asemenea, Executivul a aprobat Regulamentul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM), care va oferi credite, dar și compensații totale sau parțiale la costurile creditelor oferite întreprinderilor. Un alt proiect adoptat se referă la autoturismele scoase din uz. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate. Conform, datelor Agenției de Mediu, din 2014, se atestă o creștere continuă a ponderii autoturismelor mai vechi de 10 ani.  Astfel, în 2014, din totalul mașinilor – 68,5% aveau o vechime de peste 10 ani, iar în  2018 cota lor a crescut până la 79,7%”, a precizat Daniel Vodă.

La fel, Guvernul a finalizat procedurile interne ce se referă la intrarea în vigoare a Acordului privind controlul comun la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița. După ratificarea Acordului, părțile vor putea pune în aplicare acest tratat internațional. Totodată, Executivul a aprobat majorarea cu circa 30 la sută a normelor de cheltuieli pentru întreținerea persoanelor cazate în instituțiile sociale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău