Planul de salvare a economiei SUA, adoptat de Senatul american. Reacția lui Joe Biden după prima victorie majoră a administrației sale

  • 07 Martie 2021 12:27
Planul de salvare a economiei SUA, adoptat de Senatul american. Reacția lui Joe Biden după prima victorie majoră a administrației sale

După ore în șir de dezbateri, negocieri frenetice și o sesiune de vot maraton asupra a numeroase amendamente, Senatul SUA a aprobat în cele din urmă, sâmbătă, planul de 1.900 de miliarde de dolari dorit de președintele Joe Biden pentru a relansa cea mai mare economie a lumii, afectată de pandemia de coronavirus, relatează AFP, preluată de Agerpres si Digi24.ro

Textul de lege va ajunge săptămâna viitoare în Camera Reprezentanților, unde democrații, majoritari, ar trebui să îl aprobe rapid pentru ca Joe Biden să îl poată promulga până la 14 martie, înainte de termenul prevăzut pentru suspendarea plăților alocațiilor de șomaj.

Un vot cu emoții

Proiectul a fost adoptat datorită exclusiv voturilor senatorilor democrați: toți cei 50 din Senat au votat pentru planul de salvare în cele din urmă, deși au existat emoții la un moment dat, după ce unul dintre ei, Joe Manchin, a ridicat obiecții, vineri, că planul ar putea produce o supraîncălzire a economiei. A fost nevoie de 11 ore de negocieri pentru a-l determina să voteze, notează BBC.

Compromisul subliniază influența pe care o au, totuși, moderații în Senat, unde nu există o majoritate democrată confortabilă, comentează AFP.

Cu cei 50 de senatori ai lor, un număr egal cu republicanii, democrații pot miza pe votul vicepreședintei Kamala Harris, în caz de egalitate în camera superioară a Congresului, însă nu își pot permite nicio „trădare”.

Republicanii, la rândul lor, s-au opus în bloc planului de relansare, pe care îl consideră prea costisitor și prost calibrat. Însă unul dintre ei a fost absent la votul de sâmbătă și așa democrații au putut obține votul favorabil, fără să mai apeleze la votul vicepreședintei Harris.

Cecuri de 1.400 de dolari pentru milioane de americani

„Această lege va acorda ajutoare unui număr mai mare de oameni ca niciodată”, a afirmat liderilor democraților, Chuck Schumer, chiar înainte de votul final.

„Niciodată până acum Congresul nu a mai cheltuit atât de mulți bani într-un mod atât de incoerent sau după un proces atât de puțin riguros”, i-a dat replica liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell.

Planul de relansare prevede cu precădere acordarea unor cecuri în valoare de 1.400 de dolari pentru milioane de americani, precum și ajutoare de 350 de miliarde de dolari pentru state și colectivități locale.

Proiectul alocă, de asemenea, miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei, dintre care 49 de miliarde numai pentru depistarea cazurilor și cercetare, la care se adaugă 14 miliarde pentru distribuirea vaccinului.

Joe Biden: „Am făcut un pas uriaș”

Președintele american Joe Biden a salutat sâmbătă adoptarea de către Senat a planului său de lansare de 1.900 de dolari, spunând că SUA „au nevoie disperată” de el pentru a ieși din criza produsă de pandemia de coronavirus.

„Am făcut un pas uriaș” pentru a veni în ajutorul americanilor, a spus, de la Casa Albă, șeful statului, care a făcut din acest plan masiv de susținere una din promisiunile sale de campanie.

„Planul ne pune pe drumul spre înfrângerea virusului”, a mai afirmat președintele american.

De asemenea, Joe Biden și-a exprimat speranța că proiectul de lege va fi adoptat rapid în Camera Reprezentanților, pentru a putea să îl promulge în timp util.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău