Planul de pace elaborat de Administrația Trump nu prevede crearea unui stat palestinian

  • 28 Februarie 2019 15:20
Planul de pace elaborat de Administrația Trump nu prevede crearea unui stat palestinian

Proiectul de acord de pace elaborat de Administrația Donald Trump nu prevede înființarea unui stat palestinian, ci autonomie extinsă pentru Fâșia Gaza și Cisiordania, precum și menținerea coloniilor evreiești, afirmă surse citate de cotidianul Al-Quds și de site-ul Ynetnews.com, citate de Mediafax.

Conform planului pentru soluționarea conflictului israelo-palestinian, palestinienii vor avea autonomie sporită în Fâșia Gaza și în Cisiordania, dar coloniile evreiești din Cisiordania vor fi menținute, fără însă a fi extinse, potrivit sursei citate. În plus, palestinienii vor trebui să negocieze statutul "Zonei C" din Cisiordania, aflată acum sub control militar israelian.

Administrația Trump propune intensificarea cooperării între Israel, Iordania și liderii palestinieni privind administrarea Moscheii Al-Aqsa.

Cele mai multe puncte de control militar israelian vor fi eliminate, permițând libera circulație a palestinienilor în Cisiordania. Unele zone din Cisiordania ar urma să rămână sub control israelian.

Potrivit unor surse, vor fi făcute investiții de 25 de miliarde de dolari în Fâșia Gaza și în Cisiordania, iar Statele Unite vor trimite încă 40 de miliarde de dolari în Egipt, Iordania și posibil în Liban "pentru a se asigura cooperarea necesară în implementarea acordului".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău