Planul de acțiune al NASA în cazul în care Pământul va fi amenințat de un asteroid

  • 27 Iunie 2018 15:59
Planul de acțiune al NASA în cazul în care Pământul va fi amenințat de un asteroid

Biroul pentru Știință și Tehnologie de la Casa Albă a dat recent publicității un nou raport de 18 pagini în care sunt descrise măsurile pe care NASA le va lua în următorii 10 ani în cazul în care Pământul va fi amenințat de un asteroid, atât pentru a preîntâmpina o eventuală coliziune cât și pentru a pregăti SUA și întreaga planetă pentru consecințele unui eventual impact inevitabil, informează SPACE.com, potrivit Agerpres.

Oficiali din cadrul NASA, FEMA (Agenția Federală pentru Situații de Urgență) și de la Casa Albă au discutat miercuri despre strategiile de acțiune în cazul unei amenințări cosmice pentru planetă în cadrul unei teleconferințe publice, scrie Digi24.

„Impactul cu un asteroid reprezintă unul dintre scenariile pentru care trebuie să fim pregătiți", a declarat Leviticus Lewis, șeful Departamentului pentru Coordonare Națională din cadrul FEMA, adăugând că un astfel de eveniment catastrofic „are o probabilitate mică de producere, dar consecințele sale ar fi uriașe", motiv pentru care „este necesar să fim pregătiți".

„Acest plan de acțiune își propune nu doar să îmbunătățească capacitatea de descoperire timpurie a asteroizilor potențial periculoși pentru planeta noastră, dar și să identifice care sunt riscurile producerii unui astfel de impact în viitor și efectele potențiale pe care ar putea să le aibă", a explicat și Lindley Johnson, ofițerul NASA pentru apărarea planetei.

El a adăugat că acest plan va ajuta NASA „să-și intensifice eforturile pentru a-și demonstra tehnicile de deviere a asteroizilor".

Protejarea Pământului de impactul cu asteroizi periculoși este o responsabilitate ce nu le va reveni astronauților, conform NASA. „De obicei așa sunt prezentate astfel de situații în filme - și contribuie la calitatea producțiilor, însă noi nu am constatat în studiile noastre nicio circumstanță în care am avea nevoie de ajutorul astronauților", a subliniat Lindley Johnson, adăugând că tehnicile de deviere de pe traiectoria incidentă a eventualilor asteroizi vor fi puse în aplicare cu ajutorul unor navete robotice.

Noul plan de acțiune al NASA cuprinde cinci obiective majore. În primul rând, NASA trebuie să-și sporească și îmbunătățească toate mijloacele necesare pentru identificarea asteroizilor potențial periculoși, catalogarea lor și urmărirea traiectoriilor acestora prin spațiu.

Al doilea obiectiv ce apare în document se referă la îmbunătățirea „modelării, a capacității de predicție și a integrării informațiilor" între agențiile federale americane cu competențe în acest domeniu, pentru a determina probabilitatea unui impact și de a determina cu exactitate când și unde s-ar putea produce un astfel de eveniment. Echipele de intervenție în caz de dezastru, așa cum sunt cele FEMA, vor folosi aceste informații pentru a determina care sunt cele mai bune măsuri ce pot fi luate, atât pentru a ne pregăti de un impact cu un asteroid, cât și pentru a ne confrunta cu consecințele unui astfel de impact.

În cadrul celui de-al treilea obiectiv cuprins în planul de acțiune, NASA este chemată să vină cu noi modalități practice de deviere a traiectoriei unui asteroid potențial periculos. Acest lucru implică dezvoltarea de noi tehnologii care să permită executarea unor misiuni spațiale de „recunoaștere și reacție rapidă", în care o navă spațială să poată fi lansată spre un asteroid periculos pentru a-i modifica traiectoria. NASA intenționa să încerce modificarea traiectoriei unui asteroid în cadrul misiunii Asteroid Redirect Mission (ARM), prevăzută pentru anul 2021, însă administrația Trump a renunțat la această misiune în 2017.

Tot aici intră și misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART), misiune ce ar trebui să fie lansată tot în 2021 spre perechea de asteroizi Didymos, unde va ajunge în 2022 pentru a testa dacă este posibilă devierea lor printr-un impact cinetic.

Cel de-al patrulea obiectiv se referă la creșterea cooperării internaționale, sub conducerea SUA, pentru a pregăti mai bine întreaga planetă de eventualitatea impactului cu un asteroid. „Acest gen de cooperare este foarte importantă", susține Aaron Miles, consilier din cadrul Biroului de la Casa Albă pentru Știință și Tehnologie. „Este un pericol global pe care trebuie să-l înfruntăm cu toții, iar cea mai bună modalitate în care putem face acest lucru este prin cooperare", a adăugat el.

În acest scop, Departamentul pentru Apărare Planetară al NASA cooperează cu Comitetul ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extraterestru pentru a stabili „care ar trebui să fie răspunsul internațional la pericolul reprezentat de un asteroid", incluzând aici comunicarea la nivel internațional a observațiilor și informațiilor existente despre asteroizi potențial periculoși.

Cel de-al cincilea, și ultimul obiectiv formulat în acest plan de acțiune, solicită guvernului american să vină cu o strategie care să se aplice în cazul în care un asteroid masiv ar amenința Terra. NASA și FEMA colaborează în elaborarea procedurilor de urgență în caz de impact cu asteroizi încă din 2010, iar noul raport le solicită celor două agenții să-și întărească colaborarea și să testeze diferite proceduri de urgență și protocoale de acțiune.

Rolul FEMA în cazul unei astfel de urgențe implică anunțarea și evacuarea populației din zona de impact.

Astronomii au identificat deja peste 8.000 de asteroizi în apropierea relativă a Pământului, obiecte cu diametrul de cel puțin 140 de metri, suficient de mari pentru a șterge de pe fața Pământului un întreg stat american. Acești asteroizi relativ mari reprezintă însă doar aproximativ o treime din totalul bolovanilor cosmici din vecinătatea planetei.

Chiar și impactul cu asteroizi mai mici va produce însă pagube însemnate, așa cum s-a întâmplat cu meteorul cu diametrul de 19 metri ce a explodat în 2013 deasupra orașului siberian Celeabinsk. Nu mai puțin de 1.200 de persoane au fost rănite de cioburile de la geamurile sparte de suflul exploziei.

„NASA și partenerii săi au identificat peste 95% dintre toți asteroizii suficient de mari pentru a provoca o catastrofă globală și niciunul dintre aceștia nu reprezintă un pericol în următorii 100 de ani (...) Procedurile eficiente de răspuns în situații de urgență pot salva vieți și, spre deosebire de majoritatea dezastrelor naturale, impacturile cu asteroizi sunt previzibile", a mai susținut Aaron Miles în cadrul teleconferinței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău