Plângerile locuitorilor regiunii transnistrene se întorc tot împotriva lor, fiind învinuiți de denunțuri false

  • 12 Iulie 2023 16:22
Plângerile locuitorilor regiunii transnistrene se întorc tot împotriva lor, fiind învinuiți de denunțuri false

Locuitorii regiunii transnistrene s-au pomenit în situația în care au fost lipsiți de instrumente juridice de protecție în cazurile în care întâmpină abuzuri din partea regimului de la Tiraspol și vor să se plângă pe aceștia, scrie Zona de Securitate.

În regiune, începând cu anul trecut, persoanele care se adresează la instanțele naționale (pe malul drept) sau internaționale (CEDO), cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor neconstituționale din stânga Nistrului, sunt pedepsite penal. Singura cale de a se apăra, oferită de regim după acele modificări, era ca oamenii să se adreseze pe local, adică la instituții, cum ar fi miliția și procuratura din stânga Nistrului, însă victimele care îndrăznesc să se plângă ajung să fie cercetate penal pentru fals în declarații și defăimare a celor care i-au abuzat.

Cel puțin două cazuri de acest gen au fost făcute publice chiar de regim. Cel mai recent a fost comunicat pe 10 iulie curent de pretinsul Comitet de anchetă din regiune. Este vorba despre o plângere a unui locuitor din orașul Tighina/Bender care a denunțat un caz de tortură asupra sa din partea miliției transnistrene. Totul s-ar fi întâmplat în urma unui incident în traficul rutier, ca în cele din urmă denunțul său să se întoarcă împotriva sa, fiind învinuit de depunerea unui denunț mincinos.

Incidentul s-ar fi întâmplat pe 3 decembrie 2022, când un echipaj al miliției ar fi depistat o pretinsă încălcare a regulilor de circulație de către persoana vizată în dosar, aceasta ar fi condus mașina în stare de ebrietate și a refuzat să se supună unui control medical. Atunci, a fost suspendată de la conducerea autovehicululuii și trimisă la așa-numitul Departament al Afacerilor Interne pentru a fi documentată „infracțiunea”. Potrivit comunicatul emis de comitet, bărbatul și-ar fi exprimat verbal dezacordul față de colaboratorii miliției transnistrene și i-ar fi amenințat cu demiterea acestora din funcții.

Continuarea citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău