Plângerile la CEDO împotriva Republicii Moldova au crescut cu 45%, în 2013
-
31 Ianuarie 2014 14:05
Numărul cererilor depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Republicii Moldova a crescut în 2013 cu 45% față de anul precedent, arată un raport de monitorizare prezentat, vineri, de Centrul de Resurse Juridice.
Anul trecut au fost depuse peste 1.300 de cereri, și au fost pronunțate 19 hotărâri împotriva Republicii Moldova, dintre care jumătate, în cazuri de tortură.
Volumul mare al cererilor depuse anul trecut de cetățenii Republicii Moldova la CEDO i-a luat prin surprindere pe experții Centrului de Resurse Juridice, care explică acest fenomen prin sporirea neîncrederii populației în justiția națională.
În cele 19 hotărâri pronunțate anul trecut împotriva Republicii Moldova, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat 32 de violări ale drepturilor omului, dintre care aproape jumătate s-au referit la tortură și tratamente degradante. Vlad Gribincea explică acest fenomen prin faptul că CEDO a dat prioritate examinării cauzelor de tortură în Republica Moldova.
Totodată, în premieră anul trecut, CEDO a pronuțat hotărâri referitoare la violența domestică în Republica Moldova. Trei decizii în acest sens au fost luate în 2013 și una la începutul acestui an, pentru care statul va trebui să achite despăgubiri totale de peste un milion de lei, a subliniat juristul Centrului pentru Resurse Juridice, Pavel Grecu.
Din 1998 și până în prezent, CEDO a condamnat în 273 de cazuri Republicii Moldova, statul fiind obligat să achite despăgubiri de aproape 14 milioane de euro. Cele mai multe dosare vizau neexecutarea hotărârilor judecătorești, anchetarea inadecvată, detenția în condiții proaste, casarea improprie a hotărârilor judecătorești, aplicarea excesivă a forței și tortura.