Planeta se îndreaptă către un dezastru climatic global, avertizează oamenii de știință

  • 28 Noiembrie 2019 19:59
Planeta se îndreaptă către un dezastru climatic global, avertizează oamenii de știință

Mai mult de jumătate dintre punctele critice care ar putea conduce către schimbări la nivel mondial pe termen lung și ireversibile, amenințând civilizația umană, au fost activate, avertizează mai mulți oameni de știință într-un articol publicat în jurnalul științific Nature, citat joi de DPA.

Un grup de cercetători, printre care se numără un profesor emerit de la Universitatea Națională Australiană (ANU), Will Steffen, a argumentat într-un articol publicat în jurnalul Nature că cele nouă puncte critice ar putea acționa ca un șir de piese domino. ''De îndată ce una sau două piese domino climatice sunt doborâte, acestea împing Pământul către altele", a explicat Steffen într-un comunicat publicat joi de universitatea ANU ce acompaniază articolul din Nature.

''Ne temem că prăbușirea întregului șir de domino ar putea deveni imposibil de stopat, ceea ce ar forma o cascadă ce ar putea amenința existența civilizațiilor umane'', a afirmat Steffen.

Printre punctele critice active se numără pierderea gheții marine din regiunea arctică și a calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica, dezghețarea permafrostului și distrugerea pădurilor boreale și tropicale.

''Punctele critice ale biosferei pot declanșa eliberarea incontrolabilă în atmosferă a carbonului care fusese până atunci stocat în Pământ, accelerând încălzirea și destabilizând și mai mult calotele glaciare'', a adăugat Steffen.

Topirea calotelor glaciare ar conduce la o ''creștere ireversibilă a nivelului mărilor'', de circa zece metri, a adăugat cercetătorul.

Oamenii de știință au făcut apel la implementarea unor măsuri urgente pentru prevenirea acestei cascade de evenimente prin acțiuni mai concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră mult dincolo de nivelurile agreate prin Acordul de la Paris, în 2015.

''Rămânem rapid fără timp pentru a putea răspunde'', au avertizat oamenii de știință.

În ciuda faptului că majoritatea țărilor au convenit prin acordul amintit să contribuie la menținerea încălzirii globale mult sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu nivelul de perioada preindustrială, lumea este pe cale să se confrunte cu o creștere a temperaturii globale de cel puțin 3 grade Celsius, au precizat cercetătorii, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,85
Nori împrăștiați
Umiditate:86 %
Vint:5,14 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
19
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău