Plahotniuc s-a speriat, i-au tremurat genunchii (Nicolae Negru)

  • 22 Ianuarie 2016 09:55
Plahotniuc s-a speriat, i-au tremurat genunchii (Nicolae Negru)

Revista presei din 22 ianuarie 2016

Republicii Moldova i s-a luat totul. România e ceea ce îi rămâne, susține expertul Dan Dungaciu, citat de Timpul. Potrivit analistului, ”indiferent cine va fi la putere, indiferent că vor fi anticipate care vor scoate la guvernare un guvern de o anumită culoare, R. Moldova se află într-o criză profundă… Ceea ce vedem noi acum este prăbușirea proiectului de stat numit Republica Moldova ”Vom ajunge la momentul când R.Moldova se va uită mai abitir la România, iar România va trebui să se uite în același timp către Basarabia. Aceea va fi clipă astrală: momentul în care cele două maluri ale Prutului se vor uită în același timp unul spre celălalt, susține Dan Dungaciu.

Votul de încredere acordat Guvernului condus de Pavel Filip a încheiat impasul politic de aproape trei luni, titrează Timpul, care preia o ANALIZA STRATFOR.  Totodată ziarul subliniază că evenimentele recente în procesul de formare a unui nou guvern demonstrează cât de divizat este sistemul politic din Republica Moldova între partide pro-europene și partide pro-ruse, divizare ce a dus la mai multe dizolvări ale Guvernului și alegeri anticipate în ultimii ani.

În Ziarul Național, comentatorul Victor Ciobanu scrie că unica soluție democratică este alegerile anticipate, care trebuie să fie susținute de țările democratice. Potrivit autorului, am ajuns în situația când nu mai este loc pentru stabilitate și că acesta este un obiectiv fals acum, care va distruge R. Moldova.

Potrivit editorialistului Nicolae Negru de la Ziarul Național, ”oricum va evolua situația, platforma civică sau partidul cu același nume „Demnitate și Adevăr”, a obținut miercuri seara o victorie. Plahotniuc s-a speriat, i-au tremurat genunchii. Modul cum a fost organizată ședința de învestire a Guvernului Filip, a lăsat impresia unei manevre a unei grupări obscure… Totodată, autorul scrie că ”pentru a calma spiritele, guvernarea ar trebui să vină în fața cetățenilor cu angajamente concrete de reforme, de scoatere a statului din captivitatea oligarhică, cu dovezi că nu simulează, ci caută cu adevărat miliardul dispărut și îi va pedepsi pe funcționarii care nu și-au făcut datoria de a păzi bunul public”.

Protestatarii forțează anticipatele la Chișinău. PDA și-a unit forțele cu liderii proruși Usatîi și Dodon, titrează Adevărul. Totodată. publicația reține că Guvernul Filip s-a întrunit joi în prima sa ședință, iar unicul subiect abordat a fost proiectul legii bugetului pentru anul 2016.  Bugetul țării este la pământ, atenționează Adevărul.

Evenimentul Zilei reține discursul Maiei Sandu la New York, în cadrul Convenției Moldo-Americane,  unde a vorbit despre problemele economice ale țării.  ”Noi avem problema proastei credibilități a instituțiilor de drept”, a atenționat Maia Sandu. Ea a vorbit și despre corupția din sistem, care în cazul unui stat capturat, nu poate fi reformat. 

Expertul politic Iulian Chifu scrie într-un editorial pe portalul deschide.md că în situația de criză în care se află Republica Moldova, cel mai mult are de suferit cetățeanul, care, indiferent de ceea ce crede din abordările radicale, schematizate și manipulative ale diferiților actori de pe piață, trebuie să trăiască și azi, și mâine, și anul viitor. De aceea, potrivit autorului, ”e nevoie de ajutor financiar de urgență, de negociere cu FMI și acord de finanțare pe termen lung, de susținere politică și economică a Republicii Moldova și a lor. Condiționată, controlată strict, prin mecanisme noi și eficiente, dar o asemenea finanțare trebuie să vină, altfel putem declara falimentul economiei, finanțelor și a statului și nici Plahotniuc, nici Dodon, nici Usatâi, nimeni nu va plăti din buzunar pentru aceasta. De aceea, toată comunitatea internațională, România, UE și statele membre, SUA, toate susțin reformele și combaterea corupției la Chișinău, deci măsuri, acțiuni, fapte ce pot fi probate, nu oameni, guverne sau majorități…”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău