Plahotniuc a vorbit pentru prima dată despre miliardul furat (Revista presei)

  • 11 Octombrie 2016 17:11
Plahotniuc a vorbit pentru prima dată despre miliardul furat (Revista presei)

Revista presei din 11 octombrie

Nicolae Negru observă în Ziarul Național că Plahotniuc a vorbit pentru prima dată despre miliardul furat și a declinat, indirect, implicarea sa în această și orice altă fraudă. El a abordat acest subiect în treacăt, publicând pe politico.eu, un articol foarte scurt în care încearcă să le explice europenilor de ce Republica Moldova este nerăbdătoare să adere la UE, de ce muncește atât de greu să realizeze acest vis, în timp ce mulți occidentali nu mai cred în viitorul UE, și de ce Europa trebuie să continue să ne sprijine în efortul nostru de integrare europeană. Drința lui Plahotniuc de a se „reabilita” cu orice preț în Occident îl face vulnerabil și poate aduce mari prejudicii Republicii Moldova. Iar prin puterea de decizie concentrată în mâna sa, el devine veriga slabă nu numai a politicii interne, ci și a politicii noastre externe, conchide Ziarul Național.

Președintele Nicolae Timofti și spicherul suedez Urban Ahlin au discutat despre Rusia, Transnistria, dar și despre identitatea moldovenilor, scrie Evenimentul Zilei. Referindu-se la chestiunea transnistreană, părțile au căzut de acord că soluționarea conflictului poate fi determinată de două condiții principiale: dialogul și respectul din partea Rusiei pentru statele mici și interesele naționale ale acestora.  Fiind întrebat despre subiectul identității etnice și naționale, președintele Timofti a declarat că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la autoidentificare, subliniind că o națiune trebuie să-și țină minte izvoarele, deoarece viitorul nu deschide ușa celor fără de trecut.

Ziarul de Gardă scrie despre casa de milioane și deciziile controversate ale unui inspector-judecător. Potrivit ziarului de investigație, Valeriu Catan, membru al Inspecției Judiciare de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, locuiește într-un imobil de lux, cu bazin în curte, amplasat în municipiul Chișinău și înregistrat pe numele copiilor săi minori, ridicat în perioada aflării în această funcție. În ultimele luni, numele lui Catan a fost implicat în mai multe decizii controversate, prin care judecători importanți au fost salvați de pedepse disciplinare.

Timpul se interesează cine mai lucrează astăzi în sate. Din aproape 27 de mii de șomeri înregistrați, aproape 19 mii sunt locuitori rurali. Experții spun că de vină este exodul populației, lipsa afacerilor locale și brațelor de muncă calificate. Potrivit datelor statistice ale Biroul Național de Statistică, pentru anul 2015, rata șomajului în zona urbană era de 6,4%, pe când în zona rurală este de 3,5%. Anul 2014 prezintă o rată a șomajului de 5,2% în zona urbană și 2,7% în cea rurală. Chiar dacă în zona urbană procentele sunt mai mari decât în zona rurală, realitatea este cu totul alta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-11,76
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
-0
Tue
0
Wed
1
Thu
2
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău