Pirkka Tapiola a prezentat Raportul UE privind progresul realizat de Republica Moldova

  • 07 Aprilie 2014 14:53
Pirkka Tapiola a prezentat Raportul UE privind progresul realizat de Republica Moldova

Potrivit raportului, au fost apreciate pozitiv implementarea planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize, continuarea reformelor în justiție, adoptarea pachetului de legi anti-corupție, respectarea drepturilor omului și egalității de gen.

Lupta împotriva corupției, asigurarea independenței Centrului Național Anticorupție, a transparenței achizițiilor publice, consolidarea sistemului de protecție a drepturilor omului sau îmbunătățirea mediului de afaceri. Acestea sunt câteva dintre recomandările cuprinse în Raportul  anual al Uniunii Europene privind progresul realizat de Republica Moldova în implementarea Politicii Europene de Vecinătate. Raportul a fost prezentat la 31 martie de șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkkaa Tapiola. 

Potrivit raportului, au fost apreciate pozitiv implementarea planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize, continuarea reformelor în justiție, adoptarea pachetului de legi anti-corupție, respectarea drepturilor omului și egalității de gen. Totuși, mai există o serie de acțiuni pe care autoritățile de la Chișinău ar trebui să le aibă în vedere, a declarat șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

”Alegerile parlamentare din toamnă trebuie să fie desfășurate în conformitate cu standardele europene și internaționale. O atenție aparte vizează legislația electorală care nu ar trebui schimbată prea aproape de data alegerilor. Am vrea să vedem o intensificare în lupta cu corupția, în particular să se asigure independența și buna funcționarea Centrului Național Anticorupție. Sperăm să vedem reforme avansate în domeniul justiției, precum și în cel al implementării legilor” a declarat Pirkka Tapiola.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, pregătirea procedurilor tehnice pentru semnarea Acordului de Asociere necesită timp motiv pentru care acesta nu va putea fi semnat mai devreme de luna iunie, în timp ce liberalizarea regimului de vize ar putea avea loc la sfârșitul lunii aprilie.

”În ceea ce privește liberalizarea regimului de vize, noi în calitate de diplomați trebuie să fim în stare să gestionăm așteptările, astfel încât să nu facem promisiuni mai accelerate decât permite cadrul procedural și legal . Și ați văzut  data liberalizării regimului de vize s-a schimbat din iulie, în iunie și acum poate la sfârșitul lunii aprilie. Pentru că acum avem mai multă claritate că suntem în stare să realizăm acele proceduri în timp record” a declarat Pirkka Tapiola.

În ceea ce privește conflictul transnistrean, potrivit raportului, progresele au fost mici și țin de schimbarea politicii migraționale și menținerii frecvenței contactelor în formatul 5+2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
10,36
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Tue
7
Wed
3
Thu
5
Fri
9
Sat
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău