Pierre Moscovici: G20 obligă SUA și China să-și rezolve disputa comercială

  • 10 Iunie 2019 12:55
Pierre Moscovici: G20 obligă SUA și China să-și rezolve disputa comercială

Comunicatul miniștrilor de Finanțe din G20 privind "intensificarea" tensiunilor comerciale obligă SUA și China să-și rezolve disputa comercială, a declarat luni Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, transmite Reuters.

Moscovici, care a vorbit la Tokyo după ce a participat în weekend la reuniunea G20 din Fukuoka (Japonia), și-a exprimat speranțele că SUA și China ar putea ajunge la un acord la summitul liderilor G20 care va avea loc luna aceasta în Osaka.

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) reuniți în Japonia au avertizat duminică că tensiunile comerciale și geopolitice "s-au intensificat", dar nu au căzut de acord în ceea ce privește necesitatea urgentă de a le rezolva, și au apreciat că economia globală se va redresa probabil.

După negocieri dure care aproape au dus la imposibilitatea emiterii unui comunicat, oficialii G20 participanți la reuniunea de la Fukuoka, din 8-9 iunie, au prezentat același tip de comunicat referitor la comerț ca cel emis la întâlnirea din decembrie de la Buenos Aires.

"Creșterea economiei globale pare că se stabilizează și ar urma să crească moderat în a doua parte a acestui an și în 2020. Totuși, ritmul rămâne scăzut și riscurile negative se mențin. Cel mai important, tensiunile comerciale și geopolitice s-au intensificat. Vom continua să răspundem acestor provocări și suntem pregătiți să reacționăm", susțin miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20.

La summitul G20 din decembrie de la Buenos Aires s-a lansat un armistițiu de cinci luni între SUA și China pentru a permite negocieri menite să oprească escaladarea tensiunilor lor comerciale. Dar aceste negocieri au intrat în impas luna trecută, determinând ambele părți să anunțe tarife vamale mai ridicate, ceea ce a afectat și piețele globale.

Din comunicatul final al liderilor financiari ai G20 a fost exclusă propoziția "admitem necesitatea urgentă de a rezolva tensiunile comerciale". Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că excluderea a fost făcută la insistențele reprezentanților SUA. De asemenea, comunicatul nu recunoaște că adâncirea conflictului comercial dintre SUA și China afectează creșterea economiei globale.

Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, a afirmat sâmbătă că nu vede niciun impact al conflictului comercial asupra creșterii economiei SUA, iar administrația de la Washington va lua măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de taxele vamale mai ridicate.

Cu același prilej, Mnuchin a anunțat că președintele SUA, Donald Trump, se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, la summitul G20 de la Osaka, care va avea loc în perioada 28-29 iunie.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE). 

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău