Pierderile masive ale Rusiei din ultimele zile nu par întâmplătoare: Avioanele de luptă F-16 ar putea fi deja în Ucraina

  • 28 Decembrie 2023 17:11
Pierderile masive ale Rusiei din ultimele zile nu par întâmplătoare: Avioanele de luptă F-16 ar putea fi deja în Ucraina

Avioanele de luptă americane F-16 ar putea fi deja în Ucraina, scrie publicația americană Newsweek. Avioanele de luptă F-16 au fost promise Ucrainei în urmă cu câteva luni, dar nu era încă clar când vor sosi. Olanda, împreună cu alte state partenere, s-au angajat la acel moment să livreze avioane de luptă F-16 ucrainenilor înainte de sfârșitul anului 2023, scrie defenseromania.ro.

Iată că, după ce în ultimele zile surse rusești au speculat privind desfășurarea avioanelor F-16 pe frontul din Ucraina, revista americană Newsweek citează o sursă proprie, potrivit căreia este posibil ca avioanele de luptă americane F-16 să fi sosit deja pe front, scrie sursa citată.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), a scris săptămâna trecută că probabil primele avioane de luptă americane vor ajunge  în Ucraina înainte de sfârșitul acestui an.

Sosirea, ”în liniște”, a aeronavelor F-16 nu ar trebui să surprindă. Kievul are tot dreptul să folosească elementul surpriză.

În plus, există cel puțin un precedent cunoscut, când ucrainenii au lovit pe neașteptate cu ATACMS, în noiembrie, la peste 100 de km în adâncimea frontului, atacuri care ai provocat forțelor ruse pagube importante.

F-16 pentru Ucraina: Norvegia livrează și ea avioane F-16, SUA și România vor ajuta la antrenamentul piloților

Într-un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 22 decembrie, premierul olandez Mark Rutte a confirmat că guvernul olandez va pregăti livrarea primelor 18 avioane de luptă.

Cu toate acestea, premierul olandez nu a dezvăluit când urmează să primească ucrainenii aeronavele occidentale.

Un document publicat de Ministerul Eston al Apărării, dar conform ISW, arată că Țările de Jos, precum și Danemarca, Norvegia și Belgia, s-au angajat să livreze luptătorii până la sfârșitul acestui an.

În ultimele zile, canalele rusești pro-război de pe platforma Telegram au speculat, potrivit serverului Newsweek, că Ucraina a folosit deja avioane de luptă pentru a ataca echipamente cheie rusești. În acest context, Newsweek a reamintit rapoartele din presă conform cărora Rusia a pierdut opt ​​avioane de luptă în ultimele trei săptămâni.

Norvegia a confirmat la rândul său că va trimite Kievului o parte din avioanele sale F-16.

Amintim că cele mai multe aeronave F-16 norvegiene au fost contractate deja de România care va primi 32 de aeronave. De altfel, la sfârșitul lunii noiembrie, au sosit în țara noastră primele trei aeronave F-16 achiziționate de la Forțele Aeriene Norvegiene.

Antrenamentul piloților ucraineni se va desfășura inclusiv în România, la Centrul de pregătire F-16 (EFTC) inaugurat, în timp record, pe 13 noiembrie a.c.

Așa cum preciza atunci și ministrul Tîlvăr, la Centrul European de Instruire F-16  - deschis la Baza Aeriană Fetesti - vor ajunge viitorii piloți de F-16 din statele NATO, dar aici vor fi antrenați și piloții ucraineni care vor zbura aeronavele donate de statele europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău