GALERIE FOTO | Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, decorată cu Ordinul ”Meritul Cultural”al României: „Am așteptat 100 de ani această clipă de Unire”

  • 28 Octombrie 2020 17:34
GALERIE FOTO | Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, decorată cu Ordinul ”Meritul Cultural”al României: „Am așteptat 100 de ani această clipă de Unire”

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, care împlinește astăzi 100 de ani de la naștere, a primit Ordinul „Meritul Cultural” al României. Artista a fost decorată chiar în curtea casei sale, în cadrul unei ceremonie restrânse, de către ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa, Daniel Ioniță.

Cu prilejul aniversării unui secol de viață și în semn de apreciere pentru măiestria artistică, talentul și dăruirea prin care a contribuit la îmbunătățirea culturii universale, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural al României, în grad de mare ofițer. Ea a primit distincția chiar în ziua când a împlinit un secol de la naștere, în curtea casei sale din centrul istoric al Chișinăului.

Iese că eu am așteptat 100 de ani această clipă de Unire. Pe mine mă apasă vârsta, nu văd bine, nu aud bine, dar le simt pe toate. Vă mulțumesc încă o dată și vă îmbrățișez, a spus Valentina Rusu-Ciobanu. 

Deși spune că vede și aude mai greu, pictorița se bucură profund de tot ce trăiește.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță afirmă că este o onoare pentru el să înmâneze distincția oferită de președintele României, Klaus Iohannis, pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu.

„Valentina Rusu-Ciobanu este un nume cunoscut nu doar în Republica Moldova, nu doar în România, dar și pe mapamond(...)Vă spun nu numai că vă iubim și vă apreciem, pentru că știți acest lucru, ci și faptul că privim la Dumneavoastră ca la o persoană care a reușit să treacă cu demnitate printr-o sută de ani de istorie, istorie care a fost încărcată și de satisfacții și de lipsuri, o istorie pe care prin simțul Dumneavoastră estetic deosebit, ați reușit să o puneți pe pânză. Ați reușit prin artă să fiți o memorie vie a generațiilor care vin”, a precizat Daniel Ioniță.

La evenimentul de decorare, alături de pictorița Valentina Rusu-Ciobanu au fost câțiva dintre cei mai apropiați oameni: fiul și nora. Pictorița nu-și dorește prea multe la aniversarea unui secol de viață: poate un pic mai mult soare. Nora pictoriței, Irina Șleahu spune că, de obicei, sărbătoresc modest.

„Niciodată nu am făcut explozie de sărbători. Sărbătoream mereu în familie, dar acum familia s-a împrăștiat, acum suntem trei și vom sărbători aici încetișor. Ea a spus că-și dorește un pic de soare”, a spus Irina Șleahu.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a remarcat ca o promotoare a picturii autentice basarabene, iar operele sale au rezistat cataclismelor istoriei și presiunilor ideologice. Ea  este laureată a Premiului de Stat, Artistă a Poporului, deținătoare a „Ordinului Republicii”.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă. A făcut și decoruri pentru spectacole renumite. Iar lucrările personale au fost expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuși”, etc. Participă la expoziții de grup în străinătate: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări.

Din 5 noiembrie, Palatul Suțu din București va găzdui o expoziție excepțională, dedicată celei mai importante pictorițe din Basarabia. Aceasta este prima mare expoziție personală a Valentinei Rusu-Ciobanu în România. Iar de astăzi, la Muzeul Național de Artă din Chișinău  este deschisă expoziția „Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău