Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit un centenar de la naștere

  • 28 Octombrie 2020 09:33
Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit un centenar de la naștere

Cunoscuta pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Artistă a Poporului, deținătoare a „Ordinului Republicii” și a Ordinului ”Meritului Cultural” al României, a împlinit astăzi 100 de ani, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, azi, la ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei va fi vernisată expoziția aniversară de pictură ”Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”, care va fi deschisă până la 15 decembrie, relatează sursa citată.

Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, admirând tablourile Valentinei Rusu-Ciobanu, pictate cu ani în urmă, avem senzația că au fost create astăzi, anticipând și intuind tendințele artei contemporane. ”Creația pictoriței a trecut proba timpului, a supraviețuit cataclismelor istoriei, presiunilor ideologice, este actuală și va fi și în viitor”, a subliniat Tudor Stăvilă.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chișinău. În anii 1938-1940 studiază la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” ) din Chișinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre și Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druță, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ș.a.

S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chișinău) și „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

A expus lucrări personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuși”, la Biblioteca Națională. Participă la expoziții de grup în străinătate: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări.

Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, fiind acordat de președintele României, Klaus Iohannis. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău