PIB-ul global va depăși pentru prima dată 100 de mii de miliarde de dolari în 2022

  • 26 Decembrie 2021 13:23
PIB-ul global va depăși pentru prima dată 100 de mii de miliarde de dolari în 2022

PIB-ul global va depăși pentru prima dată 100 de mii de miliarde de dolari în 2022 iar China va avea nevoie de mai mult timp decât s-a estimat inițial pentru a depăși Statele Unite, devenind prima economie mondială, susține compania britanică de consultanță Cebr, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Într-un raport publicat duminică, Cebr susține că prima și a doua economie a lumii vor face schimb de locuri, în funcție de Produsul Intern Brut exprimat în dolari, în 2030, cu doi ani mai târziu decât estima în urmă cu un an.

India ar urma să depășească Franța în 2022 și apoi Marea Britanie în 2023 pentru a-și câștiga titlul de a șasea economie mondială.

Raportul arată că Germania este în grafic pentru a depăși Japonia, devenind a treia economie mondială în 2033, în timp ce Rusia ar putea fi inclusă până în 2036 în top zece economii globale iar Indonezia pare a fi în grafic pentru a deveni a noua economie mondială în 2034.

"Problema importantă în această perioadă este modul în care economiile globale vor face față impactului inflației, care a ajuns acum la 6,8% în Statele Unite. Sperăm că o ajustare relativ modestă a inflației ridicate va duce elementele non-tranzitorii sub control. Dacă nu, economia mondială s-ar putea confrunta cu o recesiune în 2023 sau în 2024, apreciază vicepreședintele Cebr, Douglas McWilliams.

Economia mondială intră într-o fază de risc inflaționist, a avertizat în octombrie Fondul Monetar Internațional, făcând un apel către băncile centrale să fie "foarte, foarte vigilente" și să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară dacă presiunile prețurilor se vor dovedi a fi persistente.

Scenariul de bază al FMI este că inflația va crește semnificativ până la finele anului, după care se va modera la mijlocul lui 2022, iar ulterior va reveni la nivelul la care era înaintea pandemiei. Însă, raportul WEO publicat recent atrage atenția că "riscurile inflaționiste sunt orientate în sus" și sfătuiește băncile centrale să acționeze dacă presiunile prețurilor dau semne că vor persista.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău