Piața imobiliară se confruntă cu o perioadă puternică de nesiguranță. Cauze - creșterea ratei inflației, creditele imobiliare tot mai scumpe și devalorizarea monedei naționale

  • 22 Iunie 2022 13:51
Piața imobiliară se confruntă cu o perioadă puternică de nesiguranță. Cauze - creșterea ratei inflației, creditele imobiliare tot mai scumpe și devalorizarea monedei naționale

Piața imobiliară se confruntă cu o perioadă puternică de nesiguranță, generată de creșterea ratei inflației și majorarea prețurilor la apartamente. Un alt motiv, invocat de experții în domeniu sunt și creditele imobiliare, tot mai scumpe, din cauza devalorizării monedei naționale, transmite Radio Chișinău.

Solicitat de Radio Chișinău, expertul imobiliar, Nicolae Ostafiiciuc, susține că incertitudinea de pe piața imobiliară din Republica Moldova provoacă o puternică nesiguranță atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Potrivit specialistului,  primii ezită să-și vândă proprietățile, în timp ce situația rămâne destul de incertă, iar băncile nu se simt încurajate să crediteze proiecte imobiliare, poziționându-se în expectativă față de fluctuațiile de pe piață.

„(n.r. Băncile) destul de puternic au ridicat procentele pentru creditele ipotecare, ceea ce îi face pe oameni să nu se avânte să acceseze astfel de credite, deoarece ele trebuie întoarse, și al doilea (motiv) - destul de rezervat se uită și la prețurile fixate pe piața imobiliară la momentul dat. Vânzarea apartamentelor se face cu așa prețuri care îi șochează nu numai pe evaluatori, sau pe specialiștii în domeniu. Tot așa rămân șocate și băncile care nu vor să crediteze pe așa sume înalte”, a menționat expertul. 

Creditarea unui proiect ipotecar poate fi aproape imposibilă pentru persoanele cu venituri limitate, însă este cu certitudine o investiție pentru cei care dețin bani lichizi, susține analistul economic, Viorel Gârbu, în situația în care moneda națională a pierdut o treime din valoarea sa într-o perioadă scurtă.

„Pentru a salva lichiditățile, aceste mijloace pot fi investite în imobile, fiindcă valoarea imobilelor se degradează în timp mai greu față de valoarea banilor. Imobilele nu tot timpul pierd din valoare precum pierde din valoare banul. În Republica Moldova avem o inflație de 30%, leul s-a depreciat cu 30%. O treime din valoarea unui leu s-a pierdut într-o perioadă scurtă”, a afirmat Viorel Gârbu. 

Experții amintesc că este o perioadă dificilă și pentru investitorii în proiectele imobiliare, iar finanțarea acestora ar putea aduce mai multe griji, decât încrederea într-o investiție sigură de viitor.





Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău