Piața drogurilor: Impactul pandemiei se va face simțit ''ani de zile'' (ONU)
-
24 Iunie 2021 14:20
Pandemia de COVID-19 a crescut consumul de droguri, încurajând în același timp cultura ilegală de opiu, repercusiuni care s-ar putea face simțite "ani de zile", a avertizat joi ONU, informează AFP.
"Piețele de droguri și-au reluat rapid activitățile după perturbările inițiale de la începutul pandemiei", scrie Oficiul ONU pentru combaterea traficului de droguri și prevenirea criminalității (UNODC) în raportul său anual publicat la Viena.
Afganistanul, care produce peste 80% din opiul mondial, a înregistrat o creștere cu 37% a suprafeței de teren utilizată pentru cultivarea macului, adesea singura opțiune pentru studenții inactivi sau pentru muncitorii în șomaj, pentru a face față crizei sanitare.
În același timp, pandemia de coronavirus a accentuat "inegalitățile, sărăcia și problemele de sănătate mentală la nivel global, toți factori cunoscuți pentru alimentarea consumului de droguri", subliniază documentul.
Circa 275 de milioane de persoane din lume au consumat droguri anul trecut, comparativ cu 269 de milioane în 2018.
Majoritatea țărilor au constatat o creștere a consumului de canabis în timpul pandemiei, potrivit raportului, care notează că acesta este perceput de tineri ca fiind mai puțin periculos pentru sănătate, "în pofida dovezii că el comportă riscuri".
Utilizarea non-medicală de produse farmaceutice a crescut de asemenea, în timp ce interzicerea vieții nocturne a scăzut recursul la cocaină.
Pandemia a avut, de asemenea, un impact asupra circuitelor de distribuire, devenite mai "inovative": "traficul pe stradă" cedează locul unor "metode fără contact, precum achiziționarea pe internet și livrările prin poștă sau chiar cu drona".
Printre rarele evoluții pozitive constatate de UNODC se numără aceea că suprafața plantațiilor de coca s-a redus cu 5% în 2019 datorită eforturilor Columbiei, primul producător mondial de cocaină. Guvernul conservator al președintelui columbian Ivan Duque, la putere din 2018, a progresat în distrugerea acestor plantații, care în 2017 au atins o suprafață-record de 171.000 de hectare.
Cu toate acestea, datorită unui randament mai bun, producția mondială a acestei pulberi albe a continuat să atingă recorduri, ridicându-se la 1.784 de tone în 2019, dublu față de 2014, pe fondul "diversificării canalelor de aprovizionare în Europa", fenomen care "scade prețurile și crește calitatea".
Raportul UNODC, care este "o evaluare preliminară", se bazează pe informații pe care organismul ONU le-a adunat de la statele membre, de la propriile antene și din analiza unor surse deschise, mass-media și rapoarte instituționale.
Sursa: AGERPRES