Piața auto din Rusia în cădere liberă

  • 08 Aprilie 2015 17:43
Piața auto din Rusia în cădere liberă

Vânzările de autoturisme și vehicule comerciale ușoare pe piața din Rusia au scăzut cu 42,5% în ritm anual în luna martie, până la 138.850 de unități, după o scădere de 38% în februarie, informează Agerpres.

Anunțul a fost făcut miercuri, 8 aprilie, de grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), transmite Bloomberg.

Cel mai mare constructor auto rus, Avtovaz, companie controlată de Renault-Nissan, a înregistrat în martie o scădere a vânzărilor de 26% până la 27.423 de unități.

Producătorii de autovehicule din Rusia suferă în prezent după ce colapsul înregistrat anul trecut de rubla rusească a crescut costurile componentelor importate, iar problemele cu care se confruntă economia Rusiei au redus cererea de consum. Recent, General Motors a anunțat că va închide uzina sa de la Sankt Petersburg și, de asemenea, va opri vânzările de automobile Opel și Chevrolet pe piața din Rusia. Alți producători, printre care Volkswagen AGși PSA Peugeot Citroen, au de gând să-și reducă personalul în Rusia.

'Ceea ce vedem acum în statisticile de vânzări este acea gaură în cerere de consum, care era de așteptat, provocată de devansarea achizițiilor de automobile la finele anului trecut, combinată cu o inflație puternică în anul curent', a declarat președintele AEB Automobile Manufacturers Committee, Joerg Schreiber.

AEB se așteaptă la o scădere cu 24% a vânzărilor de autoturisme noi în Rusia pe ansamblul acestui an în timp ce PricewaterhouseCoopers mizează pe o contracție cuprinsă între 25 și 35%. 'Mai devreme sau mai târziu, situația se va stabiliza dar nu am ajuns încă la acel punct' a apreciat Joerg Schreiber.

După mai mulți ani de creștere robustă, vânzările de automobile pe piața din Rusia au scăzut în 2014 ca urmare a încetinirii economiei, provocate de scăderea prețului petrolului și sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza rolului său în criza din Ucraina. Rubla rusească s-a depreciat puternic la finele anului trecut, iar consumatorii s-au grăbit să cumpere autoturisme și alte bunuri de folosință îndelungată înainte ca deprecierea monedei să antreneze o creșterea prețurilor.

Potrivit estimărilor guvernului de la Moscova, economia rusească ar urma să se contracte cu 3% în acest an, în timp ce vânzările cu amănuntul vor scădea cu 8,2% iar rata anuală a inflație iar putea ajunge al 12,2% la finele anului.

Pentru a pune capăt declinului de pe piața auto, guvernul rus a început să subvenționeze creditele pentru achiziția de autovehicule, a prelungit programul de tip prima de casare și a permis persoanelor fizice să închirieze automobile. Luna trecută ministrul rus al Industriei, Denis Manturov a estimat că grație măsurilor guvernului piața auto se va contracta cu 24% în acest an în loc de o scădere de 50% în cazul în care nu ar fi adoptat măsuri de sprijinire a pieței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău