Pianistul rus Pavel Kușnir, un opozant al Războiului din Ucraina, a murit în închisoare

  • 05 August 19:19
Pianistul rus Pavel Kușnir, un opozant al Războiului din Ucraina, a murit în închisoare

Pianistul rus Pavel Kușnir, în vârstă de 39 de ani, încarcerat după ce a criticat atacul împotriva Ucrainei, a murit în detenție. Anunțul decesului a fost făcut de ONG-uri și apropiați, în contextul represiunii oricărei disidențe în Rusia.

Pavel Kușnir a murit la o dată nedeterminată într-un centru de arest preventiv la Birobidjan, un oraș situat într-o regiune izolată în Extremul Orient rus, la frontiera cu China, scrie G4media

Moartea sa nu a fost anunțată în mod oficial. Contactată luni de AFP, Administrația Penitenciară locală nu a dorit să reacționeze.

Am primit scrisori de la codeținuți, iar venind de la acest centru de detenție nu mai există îndoieli cu privire la faptul că a decedat”, declara sâmbătă publicației Current Times Olga Romanova, șefa în exil a unui ONG-ului care apără deținuți ruși.

Potrivit Olgăi Romanova, Pavel Kușnir ar fi murit în timpul unei greve a foamei.

O prietenă din copilărie a lui Pavel Kușnir, Olga Șrîgunova, a declarat publicației ruse Vot Tak că a fost informată despre decesul acestuia, aparent la sfârșitul lui iulie, de către mama acestuia.

Luni, echipa defuntului Aleksei Navalnîi, la rândul său mort în detenție în februarie 2024, a postat pe X un apel la donații în vederea repartierii corpului pianistului în orașul natal, Tambov.

În mai 2024, un canal pe Telegram de actualitate din regiunea Birobidjan anunța arestarea acestuia și faptul că era acuzat de ”apeluri la terorism”, o infracțiune care poate fi pedepsită aspru în Rusia.

Arestarea pianistului nu a fost nici ea anunțată în mod oficial.

Potrivit Vot Tak, pianistul a publicat, începând din noiembrie 2022, patru înregistrări video pe un canal YouTube urmărit de câteva zeci de persoane, în care critica Kremlinul și invazia Ucrainei.

Într-una dintre aceste înregistrări video, consultată de AFP, el declara, în picioare, în fața camerei, ”Jos cu Războiul din Ucraina”, ”Jos cu regimul fascist putinist”, ”Libertate deținuților politici” și denunța masacrul de la Bucea, în apropiere de Kiev, imputat armatei ruse.

Viața este ceea ce nu va exista niciodată în fascism. Libertate, creație, sinceritate, adevăr, frumusețea unei fețe umane”, spunea el în această înregistrare video publicată la începutul lui ianuarie.

Absolvent al Conservatorului Ceaikovski de la Moscova, conderată una dintre cele mai bune școli de muzică din țară, el era solistul Filarmonicii din Birobidjan din 2023.

Într-un interviu publicat în ianuarie 2023 într-o publicație locală, el revenea asupra carierei sale.

Arta este foarte strâns legată de valorile pe care mi le-am ales și cărora vreau să-mi dedic viața”, declara Pavel Kușnir.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău