Pfizer studiază posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 pentru a proteja împotriva noilor variante
-
26 Februarie 2021 11:58
Compania farmaceutică Pfizer a anunțat joi că studiază posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor care au fost deja vaccinate cu ambele doze, pentru a încerca astfel să întărească protecția organismului împotriva noilor variante mai agresive de coronavirus, relatează EFE, potrivit Agerpres.
Directorul executiv al companiei, Albert Bourla, a declarat pentru postul NBC că, prin această a treia doză, răspunsul imun generat de anticorpi ar putea fi de 10-20 de ori mai puternic.
Acest nou studiu vizează două grupe de vârste, voluntari între 65 și 85 de ani, și o altă categorie de persoane, cu vârste între 18 și 55 de ani, care vor fi alese din grupul care deja a participat la primele teste desfășurate de Pfizer în cooperare cu BioNTech.
Testele companiei au început în mai 2020 și au constat în injectarea a două doze de vaccin la un interval de trei săptămâni.
Cea de-a treia doză va fi injectată la un an după administrarea primei doze, în luna mai din acest an.
Studiul se alătură testelor pe care Pfizer le-a început deja cu o versiune modificată a vaccinului său împotriva variantei sud-africane.
Albert Bourla a declarat că, așa cum se procedează în mod regulat în cazul vaccinului antigripal, oamenii trebuie să se vaccineze și împotriva COVID-19. "În fiecare an trebuie să ne aplicăm doza de vaccin, pentru a fi protejați împotriva COVID-19", a reiterat el.
Potrivit unui studiu publicat pe 18 februarie de revista New England Journal of Medicine (NEJM), vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania Pfizer are o reacție diminuată împotriva variantei sud-africane de coronavirus, cunoscută sub numele de B.1.351, însă, chiar și așa, pare suficient de puternic pentru a neutraliza virusul.
Totuși, o echipă de cercetători de la Școala de medicină a Universității din Texas, Galveston, care a realizat studiul, a avertizat împotriva unor limitări precum "lipsa unei examinări sistematice a mutațiilor individuale și potențialul acestor mutații de a altera efectul neutralizator".