Pfizer permite altor companii să producă medicamentul său împotriva COVID-19

  • 16 Noiembrie 2021 18:30
Pfizer permite altor companii să producă medicamentul său împotriva COVID-19

Pfizer a semnat un acord cu un grup sprijinit de ONU pentru a permite altor producători să fabrice pastila sa experimentală împotriva COVID-19, o măsură care ar putea face ca tratamentul să fie disponibil pentru mai mult de jumătate din populația lumii.

Într-o declarație emisă marți, Pfizer a transmis că va acorda o licență pentru pastila sa antivirală către Medicines Patent Pool, cu sediul la Geneva, care va permite companiilor de medicamente generice să producă pilula pentru a fi utilizată în 95 de țări, reprezentând aproximativ 53% din populația lumii, potrivit NBC News, citat de DIGI24.

Acordul exclude unele țări mari care au suferit epidemii devastatoare de coronavirus. De exemplu, în timp ce o companie farmaceutică braziliană ar putea obține o licență pentru a produce pilula pentru export în alte țări, medicamentul nu ar putea fi produs în mod generic pentru a fi utilizat în Brazilia.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății au declarat că faptul că înțelegerea a fost încheiată chiar înainte ca pilula Pfizer să fie autorizată oriunde, ar putea ajuta la încheierea mai rapidă a pandemiei.

„Este destul de semnificativ faptul că vom putea oferi acces la un medicament care pare a fi eficient și care tocmai a fost dezvoltat, la mai mult de 4 miliarde de oameni", a declarat Esteban Burrone, șef de politică la Medicines Patent Pool.

Acesta a estimat că alți producători de medicamente vor putea începe să producă pilula în câteva luni, dar a recunoscut că acordul nu va mulțumi pe toată lumea.

„Încercăm să găsim un echilibru foarte delicat între interesele (companiei), sustenabilitatea cerută de producătorii de medicamente generice și, cel mai important, nevoile de sănătate publică din țările cu venituri mici și medii”, a adăugat Burrone.

Conform termenilor acordului, Pfizer nu va primi redevențe pentru vânzările din țările cu venituri mici și va renunța la redevențele pentru vânzările din toate țările vizate de acord atât timp cât COVID-19 rămâne o urgență de sănătate publică.

În prezent, majoritatea tratamentelor trebuie administrate prin injectare

La începutul acestei luni, Pfizer a declarat că pilula sa a redus riscul de spitalizare și deces cu aproape 90% la persoanele cu infecții ușoare până la moderate cu coronavirus. Experții independenți au recomandat oprirea studiului companiei pe baza rezultatelor promițătoare ale acesteia.

Pfizer a declarat că va cere Administrației americane pentru alimente și medicamente și altor autorități de reglementare să autorizeze pilula cât mai curând posibil.

De la izbucnirea pandemiei de anul trecut, cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să dezvolte o pastilă pentru tratarea COVID-19 care să poată fi luată acasă cu ușurință pentru a ușura simptomele, a accelera recuperarea și a ține oamenii departe de spital. În prezent, majoritatea tratamentelor pentru COVID-19 trebuie administrate intravenos sau prin injectare, mai arată NBC News, potrivit Agerpres.

Marea Britanie a autorizat pilula împotriva COVID-19 de la Merck la începutul acestei luni, iar aceasta așteaptă aprobarea în alte părți. Într-un acord similar cu Medicines Patent Pool, anunțat în octombrie, Merck a fost de acord să permită altor producători de medicamente să pună la dispoziție pilula sa COVID-19, molnupiravir, în 105 țări mai sărace.

Deciziile Pfizer și Merck de a împărtăși brevetele medicamentelor Covid-19 reprezintă un contrast puternic cu refuzul Pfizer și al altor producători de vaccinuri de a face publice rețetele lor de vaccinuri pentru o producție mai largă. Un centru înființat de Organizația Mondială a Sănătății în Africa de Sud, menit să pună în comun rețete și tehnologii de vaccinare cu ARN mesager, nu a reușit să atragă nici măcar o singură companie farmaceutică să se alăture.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău