Pfizer asigură că pastila sa anti-COVID-19 este eficientă și împotriva Omicron

  • 19 Ianuarie 2022 19:35
Pfizer asigură că pastila sa anti-COVID-19 este eficientă și împotriva Omicron

Compania farmaceutică Pfizer a asigurat marți că studiile realizate în laborator cu tratamentul oral paxlovid împotriva COVID-19 au demonstrat că este eficient și împotriva variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează EFE, citată de Agerpres.

Paxlovid, care a obținut autorizație de urgență în SUA și în alte țări, reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90 %, când este administrat în primele cinci zile ale apariției simptomelor.

Tratamentul combină nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, și ritonavir, a cărui funcție este de a spori durata eficienței.

"Am dezvoltat în mod specific paxlovid pentru a menține activitatea sa împotriva coronavirusului, precum și a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare și care suferă mutații în structurile glicoproteice", notează într-un comunicat Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer.

Comunicatul arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficiența medicamentului nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica și care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron.

"Rezultate au arătat că în toate cazurile nirmatrelvir este un inhibitor puternic", se precizează în comunicat.

Centrul Icahn a realizat împreună cu Pfizer un alt studiu de laborator care determină eficiența tratamentului cu paxlovid împotriva Omicron și a altor variante ale coronavirusului.

În decembrie, Agenția Europenă a Medicamentului a asigurat că paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulților cu COVID-19, care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău