Petru Macovei și Valeriu Pașa au fost numiți în funcțiile de membri ai Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

  • 28 Decembrie 2023 13:46
Petru Macovei și Valeriu Pașa au fost numiți în funcțiile de membri ai Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Experții Petru Macovei și Valeriu Pașa au fost numiți în funcțiile de membri ai Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării din rândul societății civile, cu voturile majorității PAS. În timpul dezbaterilor din ședința Parlamentului, nu au lipsit criticile, care au venit din partea deputatului independent Gaik Vartanean, dar care actualmente face parte din partidul condus de Ion Ceban, transmite Radio Chișinău.

Cu voturile majorității PAS, Petru Mavocei și Valeriu Pașa au fost numiți de către Parlament în funcțiile de membri ai Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării din rândul societății civile. În total, 21 de persoane și-au prezentat interesul față de aceste poziții, a precizat deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare mass-media, care a organizat concursul.

Comisia a recepționat 12 dosare. Dintre acestea, șapte dosare au fost validate. Urmare a interviurilor și deciziei Comisiei a fost elaborată prezenta hotărâre care îi propune în funcțiile de membri ai Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării din rândul societății civile pe domnul Petru Macovei și Valeriu Pașa”, a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Deputatul independent în Parlament, Gaik Vartanean, dar care actualmente face parte din Mișcarea Alternativa Națională, partid condus de Ion Ceban, a venit cu critici față de cei doi membri numiți de către PAS, sugerând că în activitatea lor din ultima perioadă au făcut jocul politic al guvernării. Totodată, acesta a declarat că Centrul pentru combaterea dezinformării va avea misiunea de a limita dreptul la libera exprimare.  

„În orice stat, inclusiv în Rep. Moldova, trebuie să existe o politică informațională. Însă lupta împotriva știrilor false, dezinformarea, nu trebuie să se transforme în lupta împotriva libertății presei, cenzură și curățarea terenului mediatic în favoarea unui singur jucător politic – în favoarea partidului de guvernământ”, a precizat Gaik Vartanean.

Deputatul PAS, Lilian Carp, a reacționat la aceste critici și nu a ezitat să-i aducă aminte deputatului despre activitatea liderului său de partid Ion Ceban.

Eu vă înțeleg indignarea despre faptul că sunteți monitorizați. Dar dacă vorbim despre fake, când a fost fake? În 2013-2014 când protesta la Bruxelles împotriva Acordului de Asociere sau acum când bate din palme pentru că Rep. Moldova începe procesul de negociere. Fake când a fost? Atunci când susținea referendumul ilegal din UTA Găgăuzia ca să adere la Uniunea Vamală și protesta împotriva UE sau cam când vrei să te declari mare pro-european…eu înțeleg că vă doare, pentru că vă scoate din confortul vostru pentru a face pocăirile pe care le faceți”, a spus Lilian Carp.

Actualmente, Petru Macovei este director executiv al Asociației Presei Independente, iar Valeriu Pașa este președintele Comunității WatchDog.MD.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău