Petru Macovei: Membrii CA s-au descalificat prin permiterea accederii în multiplex a televiziunilor care reprezintă interese străine

  • 25 Februarie 2020 14:20
Petru Macovei: Membrii CA s-au descalificat prin permiterea accederii în multiplex a televiziunilor care reprezintă interese străine

Un post public de televiziune și altul privat, afiliat socialiștilor și președintelui Igor Dodon, vor emite în format digital, după ce Consiliul Audiovizualului le-a permis să se conecteze la multiplexorul A al întreprinderii Radiocomunicații. Acest lucru înseamnă că televiziunile vor acoperi 80 la sută din teritoriu și vor putea fi vizionate de 90% din populație.

La concurs au participat cinci televiziuni, însă posturile Moldova 2 și NTV Moldova au fost declarate câștigătoare, cu unanimitate de voturi. Argumentul președintelui Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, se bazează pe specificul emisiunilor realizate.

Ținând cont de prezența acestor emisiuni cu caracter social, cu caracter de investigație jurnalistică ceea ce le lipsește altor posturi de televiziune. Balanța, în cazul votului meu pentru cel de al doilea slot, va înclina pentru NTV Moldova. Pe cei care nu reușesc să obțină voturile necesare, îi îndemn să nu dispere, să persevereze.”, a declarat Dragoș Vicol la ședința Consiliului.

Beneficiarul real al NTV Moldova este deputatul socialist Corneliu Furculiță, iar soția sa administrează televiziunea, potrivit informațiilor prezentate Consiliului Audiovizualului. În același raport, se arată că NTV Moldova retransmite mai mult de jumătate din programele sale emisiuni rusești. Exact 40% din producții sunt filme, aproape 20 la sută sunt buletine de știri și analiză, iar 13% - programe educaționale.

Pe de altă parte, rezultatele concursului arată situația proastă pe piața media din Republica Moldova, consideră Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente. Prețul lunar pe care trebuie să-l plătească televiziunile, poate ajunge la 6000 de euro, puține fiind cele care își permit să-și asigure un loc în multiplexor din surse transparente. Petru Macovei subliniat că NTV Moldova este o televiziune de partid.

„Consiliul Audiovizualului, din punctul meu de vedere, totalmente s-a detașat de calitatea lui de garant a interesului public. Or, dacă permiți accederea în multiplex unor televiziuni care de fapt reprezintă interese străine, descalifică membrii acestui Consiliu.”, a spus pentru Radio Chișinău Petru Macovei.

Luna aceasta, Consiliul Audiovizualului a publicat documente care demonstrează că proprietarul altor două televiziuni afiliate socialiștilor și președintelui, este Igor Ceaika, fiul fostului procuror federal al Rusiei.

Între timp, câțiva deputați din opoziție au venit cu un proiect de lege care le interzice politicienilor și rezidenților unor jusdicții netransparente să aibă în proprietate televiziuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău