Petru Bogatu: Președintele Igor Dodon ar fi comis „o dublă crimă” (Revista presei)

  • 24 Iulie 2017 09:23
Petru Bogatu: Președintele Igor Dodon ar fi comis „o dublă crimă”  (Revista presei)

Revista presei din 24 iulie 2017

„Noua ideologie supremă - Republica la final de drum, titrează Timpul. Moldovenii care au creat acest stat au fost convinși că, depărtându-se de Moscova și adoptând grafia latină, vor reuși să scape de minciunile sovietice, deci, să creeze un stat românesc bazat pe drepturi. La peste 20 de ani de la independență constatăm că doar dreptul de a fi criminal mai funcționează, restul este uitat și ignorat”, constată Silviu Tănase în Timpul.

Adoptarea votului mixt în ciuda avertizărilor UE vizavi de asistența macro-financiară demonstrează un amestec reușit de planificare strategică și resurse enorme, dar și îndrăzneală și calcul la rece a riscurilor în interiorul Partidului Democrat, scrie Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Pe de altă parte, politologul observă că adoptarea votului mixt denotă că instrumentul condiționalităților aplicat de UE nu mai este atât de înfricoșător pentru guvernarea moldoveană.

Declarația Mogherini-Hahn arată că în loc să dramatizeze lucrurile, UE a decis să adopte o poziție pragmatică, mai ales că asistența macro-financiară pentru Moldova este strict legată de precondiții politice, pe care guvernarea de la Chișinău deocamdată le încalcă. Autorul consideră că UE trebuie să resuscite condiționalitățile sale în mod urgent pentru a-și întări autoritatea și a nu permite răspândirea sentimentelor de desconsiderație față de UE în Moldova și în regiune, în particular în Georgia și Ucraina.

Găgăuzia a obținut jumătate de victorie în Parlamentul de la Chișinău, atenționează portalul MoldNova, după ce Parlamentul a votat pachetul de legi care vizează autonomia regiunii. Totodată, publicația scrie că problema găgăuză nu pare să fie rezolvată. În același timp, publicația reține declarația deputatului liberal Ion Casian care a amintit despre vizita președintelui Adunării Populare de la Comrat Vladimir Kîssa la Tiraspol, pe 5 iulie, când a semnat „un acord de colaborare”, sfidând astfel Constituția Republicii Moldova. Ion Casian a concluzionat că adoptarea acestor proiecte de lege ar însemna, de fapt, susținerea separatismului.

Mold-street explică „De ce cel mai important proiect pentru Moldova este utilizat la doar 0,2% din capacitate. Proiectul tehnic de construcție a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău va fi gata în câteva săptămâni, iar la sfârșitul anului 2018 acesta ar urma să fie funcțional, a anunțat optimist premierul Moldovei, Pavel Filip, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o vineri, 21 iulie, cu premierul român, Mihai Tudose. E un nou termen, foarte optimist de finalizare a acestui proiect strategic ce ar urma să coste peste 100 milioane de euro. Nu este clar de unde vine acest optimism. Mai ales că în ultimele luni nu s-au atestat progrese spectaculoase la acest capitol”, scrie Mold-street.

Ziarul de Gardă informează că la vila prezidențială de la Condrița a avut loc o petrecere păzită de polițiști. Oaspeții lui Dodon au venit cu Porsche-uri și Mercedes-uri de lux pentru a participa la cumetria mezinului familiei Dodon. Zona a fost supravegheată de poliție și de reprezentanți ai organelor de securitate îmbrăcați în civil.

Analistul politic, Petru Bogatu, citat de Ziarul Național, consideră că președintele Igor Dodon ar fi comis „o dublă crimă” atunci când ar fi folosit Reședința de stat de la Condrița pentru organizarea cumetriei copilului său mai mic. Potrivit lui Bogatu, justiția ar trebui să acționeze în acest caz. „Reședința prezidențială nu-i hotel. Folosirea ei în scopuri personale e o dublă crimă: fraudă și abuz de serviciu deosebit de grav. În orice stat normal s-ar pune deja în mișcare și justiția, și societatea civilă, și mass-media. La noi ca la nimeni: porcăria este tratată ca un eveniment monden”, a comentat Petru Bogatu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău