Petru Bogatu | Partidul Democrat și Blocul ACUM ar trebui să evite orice coaliție cu Partidul Socialiștilor (Revista presei)

  • 05 Iunie 2019 10:10
Petru Bogatu | Partidul Democrat și Blocul ACUM ar trebui să evite orice coaliție cu Partidul Socialiștilor (Revista presei)

Revista presei - 5 iunie 2019.

Ziarul de Gardă amintește că a trecut mai mult de trei luni de la alegerile parlamentare, iar formarea unei coaliții de guvernare este încă incertă în condițiile în care cele trei partide care au acumulat cele mai multe voturi nu au găsit încă un numitor comun. Pe fundalul negocierilor, discuțiilor și declarațiilor politice făcute de partide, cetățenii susțin că își doresc ca politicienii să lucreze, iar noua guvernare să le rezolve problemele stringente, printre care sărăcia, salariile, pensiile și migrația.

Nimeni nu cedează – titrează Ziarul de Gardă după discuțiile dintre Blocul ACUM și PSRM. Blocul ACUM insistă în continuare ca lor să revină funcția de speaker, la care râvnesc însă și socialiștii. „Blocul ACUM reiterează că este dispus să voteze în funcția de președinte al Parlamentului candidatul PSRM-ului, după adoptarea pachetului de legi antioligarhice”.  De cealaltă parte, președinta PSRM insistă ca anume lor să revină funcția de președinte al Parlamentului.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, trage concluziile vizitelor  la Chișinău a comisarului european  Johannes Hahn, a directorului Oficiului pentru Afaceri în Europa de Est al Departamentului de Stat SUA, Brad Freden, și a vicepremierului rus, Dmitri Kozak. „Înghesuiala” partidelor noastre la ușa lui Kozak arată deplina măsură a „demnității” și „europenității”, a „statalității” pe care și le atribuie. Scopurile lui Hahn și Kozak sunt diametral opuse. Primul a venit cu îndemnul pentru toate fracțiunile parlamentare (cu excepția Partidului „Șor”) să se așeze la masa negocierilor, pentru a nu admite alegeri anticipate, care conțin riscul suspendării finanțării din partea FMI și UE. Trimisul Moscovei urmărește scopul declanșării alegerilor anticipate”. Autorul mai scrie că „Zinaida Greceanîi va fi președintă a Parlamentului sau vom avea alegeri anticipate. Dacă nu o va vota „ACUM”, o va vota PD”.

Adevărul îl citează pe Andrei Năstase, care spune „detalii de la întâlnirea cu Dmitrii Kozak: Mi-a spus că Rusia îl va da în urmărire internațională pe Plahotniuc”, titrează publicația.

Partidul Democrat și Blocul ACUM ar trebui să evite orice coaliție cu Partidul Socialiștilor, în caz contrar acest fapt va afecta enorm pozițiile celor două forțe politice în fața electoratului, susține editorialistul Petru Bogatu, pentru Deschide.md. „PDM s-ar simți într-un fel subordonat în ochii publicului. Va trebui să facă coaliție cu un partid care are și postul de președinte, și postul de speaker. Situația nu va fi tocmai bună pentru PDM”, consideră editorialistul. Potrivit lui Petru Bogatu, și blocul ACUM va avea de suferit în urma unei coaliții cu socialiștii.

Portalul Tribuna scrie despre reformarea și modernizarea R. Moldova, atenționând totodată că „dacă vorbele nu ajung să fie confirmate prin rezultate, vine efectul invers celui așteptat. Se pare că unii politicieni sunt niște naivi maturi, care nu fac diferența între vorbă și acțiune… A simula guvernarea perfectă e mult mai simplu decât a simula mulțumirea sinceră. E greu să emani fericire când tinerii pleacă din țară. Și când în localitățile unde mai ieri trăiau 15000 de oameni, azi la vot abia de ajung 3000. Moldova de azi a moștenit o mulțime de probleme, care au fost lăsate de la o guvernare la alta. Guvernanții au știut să implice societatea în conflictele lor personale. Nu ne-au învățat să muncim concentrat ca să ieșim din noroi. Ne-au făcut să aruncăm cu noroi unii în alții”, denunță Tribuna.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău