Petrolul se apropie de 40 de dolari pe baril

  • 23 Noiembrie 2015 12:20
Petrolul se apropie de 40 de dolari pe baril

Liderii OPEC se vor întâlni pe 4 decembrie, la Viena, pentru a discuta măsuri de limitare a producției în așteptarea revenirii Iranului pe piață.

Prețul petrolului a scăzut luni cu peste 3% și se apropie de pragul psihologic de 40 de dolari pe baril, cel mai redus nivel de la începutul anului 2009, pe fondul unei corecții generalizate pe bursele de mărfuri declanșată, aparent, de aprecierea dolarului, în contextul politicilor monetare divergente din SUA și Eurozonă, scrie Economica.net

Cântăresc greu și veștile venite din OPEC: Venezuela a avertizat că petrolul s-ar putea îndrepta spre 25 de dolari pe baril în lipsa unei intervenții coordonate a cartelului de producători.

Prețul petrolulu WTI, de referință pe piața americană, s-a prăbușit în prima parte a ședinței de luni cu 3,1%, la 40,6 dolari pe baril, pe un volum aproape dublu tranzacționat până la această oră. Cotația țițeiului Brent, de referință în Europa și la nivel global a scăzut cu 2%, la 43,76 doalri pe baril.

Ministrul venezuelean al Petrolului a declarat ieri că Arabia Saudită și Qatarul, cei mai influenți membri OPEC, discută o propunere a Venezuelei privind măsuri care să aducă prețurile barilului "în echilibru" la 88 de dolari. Mai relevant a fost însă pentru investitori avertismentul Venezuelei că petrolul ar putea ajunge între 20 și 30 de dolari pe baril, în lipsa unor măsuri concrete din partea OPEC. Petrolul s-a prăbușit cu 50% din toamna anului trecut, tocmai pe fondul lipsei de reacție a Arabiei Saudite, a aliaților săi din Golf, a OPEC și a Rusiei, dornice să-și păstreze cota de piață și să-i descurajeze pe producătorii care utilizează tehnologii mai noi și mai scumpe, precum extracția din depozite de șist.

Supraoferta din piață va continua să se umfle odată cu revenirea Iranului în poziția de exportator important, după ridicarea sancțiunior impuse de SUA și aliații săi în încercarea de a descuraja controversatul program nuclear al Teheranului. Ministrul iranian al Petrolului a afirmat, luni, că OPEC "ar trebui să facă loc" pentru creșterea producției de petrol iranian.

Liderii OPEC se vor întâlni pe 4 decembrie, la Viena, pentru a discuta măsuri de limitare a producției în așteptarea revenirii Iranului pe piață.

Fondurile de hedging pariază că negocierile din OPEC nu vor conduce la vreo măsură concretă, după ce țările cartelului mențin de aproape un an și jumătate producția cu mult peste cotele stabilite.

Între timp, bursele de mărfuri afișează un declin accentuat, pe fondul aprecierii petrolului. Intenția Băncii Centrale Europene (BCE) de a adopta noi măsuri de relaxare a politicii monetare sau de relaxare cantitativă par să favorizeze moneda americană, în timp ce Rezerva Federală a SUA se pregătește, pe final de an, pentru prima majorare a dobânzii de politică monetară din ultimii 10 ani. Euro a atins luni un minim al ultimelor șapte luni față de dolar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Sun
24
Mon
25
Tue
25
Wed
27
Thu
25

Curs oficial BNM 24 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 -0.0000
USD 18.0638 -0.0000
RON 4.3265 -0.0000
UAH 0.6646 -0.0000
RUB 0.2447 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău