Petrolul iranian invadează Occidentul

  • 10 Iunie 2017 20:55
Petrolul iranian invadează Occidentul

Volumul exporturilor de petrol al Iranului către Occident a atins în luna mai cele mai înalte cote de la ridicarea sancțiunilor la începutul anului 2016.

Iranul a intensificat exporturile către Occident, egalând cu acest prilej volumul celor în Asia, cu scopul de a concura cu principalele state din OPEC, respectiv Arabia Saudită și Irak. În timp ce majoritatea statelor asiatice au continuat să importe petrolul iranian în timpul sancțiunilor, Occidentul și-a închis în întregime piața pentru acesta, scrie Money.ro.

Luna trecută Iranul a exportat aproximativ 1,1 milioane de barili de petrol către Europa și Turcia, atingând aproape nivelul exporturilor de petrol de dinaintea sancțiunilor, în timp ce, pe piața din Asia, au fost exportate 1,2 milioane de barili. 

Iranul reprezintă unul dintre cei mai mari producători și exportatori de petrol din lume, deținând aproximativ 10% din rezervele de petrol la nivel global. Totodată, economia iraniană este dependentă de exportul de petrol, în condițiile în care aproximativ 80% din Produsul Intern Brut este constituit de această activitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
15
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău