Petrolistul moldovean Anatol Stati reușește să țină blocate active de 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului

  • 11 Mai 2019 10:12
Petrolistul moldovean Anatol Stati reușește să țină blocate active de 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului

Curtea de Apel din Amsterdam din Olanda a decis, pe 7 mai 2019, să mențină decizia anterioară a Tribunalului Districtului Amsterdam prin care au fost înghețate active de circa 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului.

E vorba de participația Republicii Kazahstan la KMG Kashagan BV din Olanda deținută prin intermediul fondului suveran kazah Samruk-Kazyna, precizează Mold-Street.

Decizia instanței este o nouă lovitură pentru Kazahstan, care încearcă să nu achite lui Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd (Stati și părțile ) o despăgubire de circa 532 milioane de dolari, stabilită încă în decembrie 2013 (suma inițială de 506 milioane plus dobânzile și costurile acumulate din 2013 și până în prezent) de un Tribunal de arbitraj din Suedia.

Prin cota sa la Kashagan, care are o valoare nominală de aproximativ 5,2 miliarde USD, statul kazah participă la consorțiul internațional ce deține câmpul petrolier Kashagan, unul dintre cele mai mari din Marea Caspică. Alți membri ai consorțiului includ giganții petrolieri Eni, Royal Dutch Shell, Total, ExxonMobil, China National Petroleum Corporation și Inpex.

Istanța a confirmat astfel că Samruk funcționează ca un instrument pentru a proteja o sumă semnificativă de active kazahe de creditorii săi, chiar dacă țara în cele din urmă controlează aceste active.

Mai mule detalii, pe Mold-Street.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău