Petro Poroșenko: "Ucraina se opune agresiunii ruse pe flancul estic al NATO și, astfel, joacă un rol important pentru Alianță"

  • 25 Septembrie 2018 13:10
Petro Poroșenko:

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat pentru ziarul german Rheinische Post că Ucraina dorește să treacă în Constituția sa obiectivul politic de a adera la Uniunea Europeană și la NATO, întrucât Alianța Nord-Atlantică rămâne singura garanție a securității Ucrainei, în contextul în care Rusia, deși este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, nu aderă la pacea și ordinea internațională - se arată într-un articol publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale de la Kiev.

"Tindem să trecem acest obiectiv politic (aderarea la UE și la NATO, n.red) și în Constituția noastră. Pentru noi, obiectivul viitoarei aderări la UE este o motivație puternică pentru continuarea procesului de reformă, în drumul nostru spre Occident, spre un Occident de care suntem legați" - a afirmat Poroșenko. "Dacă Rusia, care este stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, nu respectă pacea și legea internațională, atunci NATO rămâne singura noastră garanție a supraviețuirii" - a adăugat liderul ucrainean.

Petro Poroșenko a amintit că Rusia a garantat solemn suveranitatea Ucrainei după prăbușirea URSS. "Ca răspuns, noi am renunțat la armele nucleare sovietice situate pe teritoriul nostru. În acel moment, era al treilea cel mai mare arsenal din lume. Dar ce avem, în cele din urmă? Putin anexează Crimeea și provoacă un război în estul țării noastre" - a explicat președintele Ucrainei. Totodată, liderul de la Kiev a subliniat că, în acest moment, Ucraina alocă 6% din PIB pentru apărare.

"Cred că, datorită opoziției noastre față de agresiunea Rusiei pe flancul estic al NATO, deja jucăm un rol important. Noi luptăm nu doar pentru noi, ci pentru Europa, pentru democrație, pentru Occident și pentru valorile sale" - a remarcat președintele Ucrainei. Poroșenko a mai ținut să sublinieze că în estul Ucrainei "nu există un conflict înghețat, așa cum susțin unii, ci un război sângeros". "Soldații ucraineni mor zilnic. Aproape 170 au murit de la începutul anului. Sute de militari au fost răniți, iar printre victime sunt și civili" - a adăugat Petro Poroșenko.

Sursa: Rador

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău