Petro Poroșenko susține că "formula Steinmeier" pentru Donbas poate fi o capcană

  • 02 Octombrie 2019 09:48
Petro Poroșenko susține că

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, lider al partidului Solidaritatea Europeană, critică decizia noii conduceri a Ucrainei de a semna, la Minsk, așa-numita "formulă Steinmeier" pentru Donbas, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în zona separatistă, scrie Rador.

"Prin acceptarea așa-numitei formule Steinmeier, Ucraina a renunțat la propria foaie de parcurs pentru îndeplinirea acordurilor de la Minsk, a cărei logică a fost susținută de Germania, Franța și SUA. Partidul Solidaritatea Europeană insistă ca întâi să fie rezolvate problemele de securitate și abia apoi cele politice" - se arată într-o declarație a lui Poroșenko. În opinia fostului lider ucrainean, inversarea acestor priorități este o "capcană" care poate duce la capitulare.

"Sarcina comună a tuturor forțelor patriotice este de a preveni un astfel de scenariu. Suntem pregătiți atât să ajutăm autoritățile să iasă din această capcană, cât și să ne opunem ferm scenariilor periculoase, dacă autoritățile nu vor auzi vocea societății și a opoziției" - a mai declarat Petro Poroșenko.

Amintim că Grupul trilateral de contact de la Minsk a convenit, marți, asupra așa-numitei "formule Steinmeier", propusă de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forțelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă. Decizia Kievului de a accepta "formula Steinmeier" a generat proteste la Kiev, câteva sute de ucraineni adunându-se, marți seară, la o manifestație în Piața Independenței, în cadrul căreia au condamnat "capitularea țării în fața Rusiei".

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău