Petro Poroșenko: În Ucraina nu este un conflict înghețat, ci un război fierbinte

  • 12 Iulie 2018 18:57
Petro Poroșenko: În Ucraina nu este un conflict înghețat, ci un război fierbinte

Declarația finală a Summit-ului NATO este una ''extrem de importantă'' pentru Ucraina și arată că ''lumea începe să înțeleagă'' ce se întâmplă în această țară, unde nu are loc ''un conflict înghețat'', ci ''un război fierbinte'', a declarat joi, la Bruxelles, președintele ucrainean Petro Poroșenko, transmite Agerpres.

Președintele Ucrainei a participat, alături de președintele Georgiei, Giorgi Margvelașvili, la o discuție în cadrul conferinței NATO Engages, un eveniment organizat cu ocazia Summit-ului NATO, mai scrie sursa citată

În declarația finală a summitului de la Bruxelles, liderii statelor membre NATO și-au reiterat "sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova în cadrul granițelor acestora recunoscute pe plan internațional".

"În conformitate cu angajamentele sale internaționale, facem apel la Rusia să își retragă forțele staționate în cele trei țări fără consimțământul acestora", se menționează în declarația finală, care condamnă "cu fermitate anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii de către Rusia, anexare pe care nu o recunoaștem și nu o vom recunoaște".

Poroșenko și Margvelașvili au apreciat că declarația summitului NATO este "extrem de importantă" din perspectiva lor, pentru că arată acțiunile de "agresor" ale Rusiei, dar și pentru că "lasă ușa deschisă" pentru Ucraina și Georgia să facă parte, la un moment dat, din Alianța Nord-Atlantică.

În acest context, Petro Poroșenko a vorbit despre modul în care este percepută, în acest moment, situația din țara sa.

"Credem că acum toată lumea începe să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina. Nu este un conflict înghețat. Este un război fierbinte. În fiecare zi, ucraineni își dau viața pentru a apăra democrația, libertatea, nu doar în Ucraina, ci în întreaga Europă, în întreaga lume. Este o agresiune din Est, pe flancul estic al NATO", a spus el.

Conflictul, a susținut el, i-a făcut pe ucraineni să se apropie de NATO. Astfel, a afirmat președintele Ucrainei, dacă în 2013 aproximativ 16% dintre ucraineni erau pentru o eventuală aderare a țării lor la NATO, în prezent, peste 54% sunt pentru o eventuală aderare.

"Știți cine a contribuit la asta? Putin. Putin ne-a făcut mai pro-europeni, Putin ne-a făcut mai responsabili pentru țara noastră, Putin ne-a făcut să depunem eforturi pentru a deveni membri NATO", a spus Petro Poroșenko.

Tot în perspectiva relației cu Rusia, Poroșenko a vorbit despre nevoia de a contracara, în țara sa, fenomenul de "fake news".

"Facem toate eforturile să susținem libertatea presei, dar facem și toate eforturile pentru a lupta împotriva acestui element-cheie al războiului hibrid cu Rusia", a spus liderul de la Kiev. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău