Petro Poroșenko: Agresiunea rusă în Ucraina „a trezit NATO”

  • 10 Iulie 2017 16:10
Petro Poroșenko: Agresiunea rusă în Ucraina „a trezit NATO”

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat luni că ”agresiunea rusă” împotriva țării sale a trezit NATO care, în opinia sa, are un rol tot mai important în fața noilor provocări la adresa securității internaționale.

”Agresiunea rusă a determinat NATO să-și consolideze semnificativ activitatea. Pot spune chiar că NATO s-a trezit”, a declarat Poroșenko la o reuniune a comisiei Ucraina-NATO, la care a participat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Poroșenko a amintit că Ucraina a stabilit prin lege că aderarea la NATO este unul dintre obiectivele de politică externă ale țării sale. ”Aceasta nu înseamnă că vom prezenta imediat o cerere de aderare. Evident că nu”, a declarat președintele ucrainean, care a explicat că înainte Ucraina trebuie să pună în aplicare un program de reforme ca să ajungă la standardele necesare integrării sale în NATO până în 2020. 

Prezența lui Stoltenberg la Kiev survine după vizita în capitala Ucrainei a secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson. 

Statele membre ale Alianței Nord-Atlantice și Rusia vor avea pe 13 iulie o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia, în contextul în care relațiile dintre țările euro-atlantice și Federația Rusă rămân tensionate pe fondul conflictului din Ucraina, anexarea Crimeei și postura agresivă a Rusiei în vecinătatea Alianței. Consiliul NATO-Rusia a fost fondat în anul 2002 ca o formulă de dialog a unui nou parteneriat între Alianță și Moscova, însă dialogul și cooperarea au fost sistate în anul 2014 după izbucnirea crizei ucrainene.

Sursa: Calea europeana

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău