Petro Poroșenko a convocat Consiliul Național de Securitate

  • 27 Ianuarie 2015 14:42
Petro Poroșenko a convocat Consiliul Național de Securitate

Președintele Ucrainei a convocat astăzi de urgență Consiliul Național de Securitate, după ce 30 de oameni au murit în orașul-port Mariupol în urma unor bombardamente cu rachete.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a convocat astăzi de urgență Consiliul Național de Securitate, după ce orașul-port Mariupol din estul țării a fost bombardat cu rachete, notează Radio România Actualități.

30 de civili au murit în bombardament și alți o sută au fost răniți.

Separatiștii proruși au negat că ar fi repsonsabili, deși însuși liderul autoproclamatei republici Donețk a anunțat declanșarea ofensivei pentru cucerirea acestui oraș strategic.

Potrivit observatorilor OSCE de la fața locului, rachetele au fost lansate din zonele controlate de rebeli.

Uniunea Europeană și ONU au condamnat atacul, Statele Unite au amenințat cu noi sancțiuni, iar NATO a îndemnat din nou Rusia "să înceteze destabilizarea Ucrainei" și să pună capăt sprijinului militar, politic și financiar pe care îl acordă insurgenței.

Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a afirmat că atât ucrainenii cât și separatiștii proruși trebuie să se așeze la masa dialogului.

Acesta a declarat că este inadmisibil ca oameni nevinovați să-și piardă viața în confruntările din Ucraina.

"Sper că rațiunea va învinge și în Ucraina și că măsurile pe care le-a luat UE, dar și măsurile pe care le-au luat organismele internaționale, pozițiile pe care le-au luat statele din NATO să determine ajungerea la dialog și finalizarea într-o manieră conform dreptului internațional a conflictului", a spus Mircea Dușa.

Și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-a declarat profund îngrijorat de bombardamentele de la Mariupol și de pierderile de vieți omenești din rândul populației civile.

El a apreciat că încălcarea continuă a protocolului de la Minsk trebuie să înceteze.

Mariupolul, centru industrial cu jumătate de milion de locuitori, este ultimul oraș mai mare din estul Ucrainei aflat sub controlul autorităților de la Kievul.

Este situat pe țărmul Mării Azov, între teritoriile controlate de separatiștii proruși și Crimeea, anexată anul trecut de Rusia.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău