Petrenco și Garbuz au participat la înființarea "Consiliului Popular al Basarabiei"

  • 07 Aprilie 2015 11:18
Petrenco și Garbuz au participat la înființarea

La Odesa a avut loc, luni, adunarea constituantă a "Consiliului Popular al Basarabiei", organizație care, potrivit fondatorilor, are drept scop "apărarea intereselor comunităților naționale din Basarabia (regiunea Odesa, n.r)".

Potrivit presei ucrainene, președinte al "consiliului" a fost numit șeful Uniunii Transnistrenilor din Ucraina, Dmitri Zatuliveter, la manifestare fiind prezenți reprezentanții celor șapte comunități importante din regiune: bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, țigănească, "moldovenească" și poloneză.

În total, la reuniune au participat aproximativ 100 de delegați, printre care s-au numărat membri ai consiliilor locale din regiunea Odesa, activiști civici și jurnaliști, precum și președintele aripii de tineret a partidului naționalist bulgar "Ataka", Sviatoslav Proinov, liderul partidului pro-rus "Patrioții Moldovei", Mihail Garbuz, fostul parlamentar din Republica Moldova Grigori Petrenco și alții.

În discursul său, liderul așa-numitului "Consiliu Popular al Basarabiei", Dmitri Zatuliviter, a remarcat că misiunea sa este ca "Basarabia să obțină statut de autonomie național-culturală". "Oamenii noștri trebuie să fie reprezentați corespunzător în viața politică și economică a Ucrainei, comunitățile noastre trebuie să influențeze deciziile care ne vizează regiunea" - a afirmat Zatuliveter. În plus, "basarabenii" amenință că, în cazul aderării Ucrainei la NATO, comunitatea își rezervă "dreptul la autodeterminare a Basarabiei".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău