Petras Auštrevičius: CE nu se va grăbi să furnizeze Chișinăului prima tranșă din cele 100 milioane de euro

  • 16 Iunie 2017 14:50
Petras Auštrevičius: CE nu se va grăbi să furnizeze Chișinăului prima tranșă din cele 100 milioane de euro

Comisia Europeană nu se va grăbi să furnizeze prima tranșă, din cele 100 de milioane de euro, înainte să vadă răspunsul Chișinăului la recomandările Comisiei de la Veneția. De această părere este europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportor pentru Moldova din partea Comisiei pentru politică externă.

„Noi ne așteptam de la Consiliul European să accepte această decizie bazată pe considerente pur macro-economice, dar avem și o înțelegere politică între noi și – sper eu – toate instituțiile UE, că nu mai putem ignora criteriile politice (pentru acordarea ajutorului). Ajunși la sfârșitul „trialogului”, așteptăm să fie publicată deja vineri recomandarea finală a Comisiei de la Veneția, iar apoi vom vedea cum se comportă Chișinăul”, a declarat Petras Austrevičius într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Întrebat dacă are asigurări că Comisia Europeană va onora cu adevărat acordul politic dintre cele trei instituții europene, europarlamentarul a menționat că există anumite contacte cu înaltul reprezentant, șefa politicii externe europene, Federica Mogherini. „Și, din câte știu, avem aceeași percepție asupra importanței criteriilor politice. Mă aștept ca această înțelegere și această percepție să fie principiul comun al comportamentului tuturor instituțiilor UE față de Moldova, iar aceasta va fi numai și numai pentru un viitor mai bun al Moldovei”, a opinat eurodeputatul.

Europarlamentarul a mai spus că este limpede că nu va fi nicio plată către Moldova mai devreme de septembrie, dar desigur depinde de răspunsul Chișinăului la recomandările Comisiei de la Veneția. „Dacă se va face că nu vede recomandările, atunci vom avea o anume evoluție a evenimentelor, iar dacă va fi un dialog constructiv cu Comisia de la Veneția, cu Comisia Europeană, cu alte instituții, atunci ne vom putea aștepta la ceva diferit”, a mai spus eurodeputatul.

Pe 15 iunie, ambasadorii Uniunii Europene au aprobat acordul Parlamentului European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Asistența va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018. Din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane sunt grant, iar 60 de milioane – împrumut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău