Peter Mihalko: "Este important ca reformele asociate cu Acordul de Liber Schimb să continuă în vederea creșterii noilor oportunități pentru dezvoltare și îmbunătățirii mediului de afaceri"

  • 30 Octombrie 2019 14:20
Peter Mihalko:

Funcționarea instituțiilor democratice, fortificarea statului de drept și independența justiției sunt domenii la care Republica Moldova nu a înregistrat progrese semnificative în cinci ani de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Este una dintre concluziile unui Raport Alternativ privind realizarea prevederilor Acordului de Asociere de către autoritățile de la Chișinău.

Potrivit experților acest lucru a afectat sever calitatea dialogului cu Uniunea Europeană și, implicit, valorificarea deplină a suportului european.

La cinci ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, cooperarea sectorială dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este mai consolidată, în special, în domeniul cercetării, inovării și cel a educației. Totodată, grație Acordului de Liber Schimb, Uniunea Europeană a devenit principalul partener economic al țării, 70 la sută din exporturile moldovenești fiind orientate spre piața europeană. Acest lucru a contribuit la crearea a peste 15 mii de locuri de muncă și investiții în sectorul privat de 320 milioane de euro. Directorul executiv al “Expert - Grup”, Adrian Lupușor, susține, însă, că în sectorul antreprenorial există unele constrângeri, fapt ce frânează dezvoltarea acestuia.

"În sectorul IMM-urilor unde sunt capacități foarte limitate pentru a pune în practică acele standarde europene care sunt adoptate, însă nu sunt implementate. Și nici mecanisme financiare nu avem suficiente pentru a susține acei agenți economici mai mici care doresc să facă față rigorilor europene", a precizat Adrian Lupușor.

Experții constată progrese reduse în domeniul prevenirii și combaterii corupției la nivel înalt. O restanță rămâne și depolitizarea instituțiilor de drept și apropierea acestora de cetățeni. Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că autoritățile statului trebuie să se orienteze mai mult pe implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere.

"Este important ca reformele asociate cu Acordul de Liber Schimb să continuă în vederea creșterii noilor oportunități pentru dezvoltare și îmbunătățirii mediului de afaceri. Aceasta înseamnă că vom vedea implementarea și pe baza aceasta creșterea exporturilor, dar și implementarea reformelor", a menționat Peter Mihalko.

Potrivit lui Peter Michalko, actualele constrângeri politice nu permit, deocamdată, formularea  unui program guvernamental detaliat, pentru un ciclu electoral de patru ani. El a încurajat coaliția parlamentară și Guvernul să pună în prim plan nevoia asigurării acestei stabilități care să permită fixarea noilor priorități în relația Chișinău-Bruxelles.

Șefa Direcției Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe, Daniela Cujba, a asigurat că autoritățile statului depun efort pentru buna implementare a Acordului de Asociere. 

"În cadrul platformelor de dialog bilateral cu Uniunea Europeană avem posibilitatea să identificăm împreună cu partenerii noștri din instituțiile europene, dar și din statele membre noi instrumente de explorare a potențialului acordului, de realizare a acestuia, dar și de creare a unor noi sinergii care să contribuie la o mai bună valorificare și implementare a Acordului de Asociere", a spus Daniela Cujba.

Raportul Alternativ privind principalele progrese, constrângeri și priorități în realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost efectuat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert – Grup”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău