Peter Michalko: Uniunea Europeană urmărește combaterea corupției și reforma justiției în R.Moldova

  • 30 Noiembrie 2017 18:02
Peter Michalko: Uniunea Europeană urmărește combaterea corupției și reforma justiției în R.Moldova

Republica Moldova va putea beneficia de un suport financiar suplimentar din partea Uniunii Europene de până la 348 de milioane de euro în cadrul unui program bilateral pentru anii 2017-2020, bani destinați mai multor domenii, au anunțat joi, 30 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă reprezentanții Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Oficialii au menționat că suma finală va depinde de capacitatea de absorbție a Republicii Moldova. În același timp, ei au menționat că asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro va ajunge în Republica Moldova doar după ce vor fi respectate toate condițiile.

Pe lângă cei 100 de milioane de euro despre care s-a discutat mult în ultima perioadă, Uniunea Europeană va acorda suport Republicii Moldova și prin intermediul altor programe, inclusiv a unui program bilateral numit ”Cadrul Unic de Suport pentru 2017 – 2020”, în valoare totală de la 284 până la 348 de milioane de euro. Doar pentru anul 2017 Uniunea Europeană va finanța proiecte în valoare de aproape 80 de milioane de euro. Jumătate din această sumă va merge pentru edificarea unui nod de conexiune a liniilor electrice moldovenești cu cele din România,  proiect susținut financiar și de BERD, și BEI. De asemenea, vor fi finanțate proiecte de gestionare a deșeurilor, alimentare cu apă, servicii de  canalizare și altele.

Potrivit șefului Secției Operațiuni a Delegației Uniunii Europene Aneil Singh, o treime din suma totală a asistenței pentru perioada anilor 2017-2020 va fi direcționată pentru proiecte de dezvoltare economică, 25% pentru sectorul energetic și 15 la sută pentru buna guvernare.

„Asistența planificată în baza Cadrului Unic de Suport nu este efectuată sub formă de transferuri către autorități, ci este gestionată direct de delegația UE sau de parteneri. Investim acești bani în achiziții, implementăm direct, sau oferim asistență tehnică.”

Șeful Delegației Uniunii Europene Peter Michalko a precizat să suportul financiar nu are nimic în comun cu asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Republica Moldova va primi acești bani în rate, doar după ce va respecta toate condițiile prevăzute în Acord. Chiar dacă printre aceste condiții nu se regăsește și modificarea sistemului electoral, Bruxelles-ul urmărește cu atenție acest subiect, a menționat Peter Michalko.

Totodată, Peter Michalko a menționat că printre principalele subiecte urmărite de Uniunea Europeană în relația cu Republica Moldova sunt combaterea corupției și reforma justiției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău