Peter Michalko | Relația Uniunii Europene cu R.Moldova nu a fost niciodată bazată pe geopolitică, ci pe valori (AUDIO)
-
31 Ianuarie 2020 12:31
Relația Uniunii Europene cu Republica Moldova nu a fost niciodată bazată pe geopolitică, ci pe valori. Declarația a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
El a vorbit într-un interviu pentru Radio Chișinău despre importanța reformelor, în special a celor din domeniul justiției. Cu detalii, Cristina Popușoi.
Procesul de reforme trebuie să continue în Republica Moldova, a declarat, în cadrul interviului, ambasadorul. Uniunea Europeană va urmări cum vor fi desfășurate reformele în domeniul justiției, cum va continua lupta împotriva corupției la modul real, dar și investigațiile în cazurile răsunătoare, cum ar fi cel al fraudei bancare.
„Ar fi foarte nefericit ca aceste scheme ilegale din economie, care au adus o daună atât de mare societății R. Moldova, să se mai repete vreodată. Iar cei care au fost parte a acestor scheme nu ar trebui să se afle iarăși în poziții în care ar putea să controleze sau să mai participe la astfel de activități ilegale. Aceste lucruri vor fi în vizorul nostru și vom urmări cu atenție cum se vor desfășura ele”, a declarat Peter Michalko.
Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a spus că relațiile dintre Chișinău și Bruxelles nu se bazează pe geopolitică, ci pe valori și pe interesul de a-i ajuta pe cetățeni să aibă o viață mai bună.
„Vrem ca standardele europene să devină realitate pentru prietenii noștri din R. Moldova. Suntem vecini și prieteni. Vrem ca oamenii din R. Moldova să aibă aceeași viață pe care o au și cetățenii din țările Uniunii Europene. Și pentru asta am stabilit scopurile de asociere politică și integrare economică. E important să știm că relațiile se dezvoltă, într-un mod firesc, și în cadrul relațiilor de asociere. Am văzut în ultimii ani o creștere a comerțului dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, îmbunătățirea calității producției pentru a fi exportate spre piețele țărilor europene”, a subliniat ambasadorul.
În opinia partenerilor europeni, reforma justiției în Republica Moldova se ciocnește de lipsa voinței politice.
„Cel mai mare obstacol a fost lipsa voinței politice până la instalarea guvernului din iunie anul trecut. (...) Numai cu voința politică și cu pregătirea necesară, printr-un proces deschis, transparent și împreună cu lupta decisivă împotriva corupției, această reformă poate, în sfârșit, fi realizată pe deplin. Cetățenii R. Moldova merită și au pe deplin dreptul să aștepte de la politicieni și de la cei care lucrează în justiție, ca justiția să lucreze așa cum trebuie într-un stat modern și ca toți cetățenii să fie egali în fața legii”, a menționat Peter Michalko.
Ambasadorul Uniunii Europene a precizat că procesul electoral, în contextul alegerilor ce urmează, trebuie să aibă loc cu respectarea deplină a standardelor internaționale.