Peter Michalko: R. Moldova are posibilitatea de a înregistra un progres foarte mare în următorii ani

  • 10 Mai 2021 09:36
Peter Michalko: R. Moldova are posibilitatea de a înregistra un progres foarte mare în următorii ani

Șeful Delegației UE la Chișinău, peter Michalko a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru emisiunea Conexiuni de la TVR MOLDOVA despre cei 12 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, dar și despre relațiile bilaterale dintre Chișinău și Bruxelles.

Partener de nădejde și asociat al Republicii Moldova, Uniunea Europeană a devenit în ultimii ani un reper pentru dezvoltare și reforme la Chișinău.
Cartea de căpătâi dintre Chișinău și Bruxelles este, de șapte ani, Acordul de Asociere, care permite cooperare și integrare mai profunde atât din punct
de vedere politic, cât și economic dintre cele două părți. Republica Moldova și-a asumat să facă reforme și a spus că este în interesul național să consolideze relațiile cu Uniunea Europeană. Și deși a fost o vreme povestea de succes inclusiv în Parteneriatul Estic, lucrurile au mers pe alt făgaș după frauda bancară, problemele constante în justiție și corupția endemică. Uniunea Europeană urmărește atent ce se întâmplă la Chișinău, lucru vizibil și după recentele acțiuni politice din Republica Moldova.

PETER MICHALKO șeful Delegației UE la Chișinău: „Pozițiile UE au fost întotdeauna clare și exprimate în mod clar. Reacția după aceste atacuri asupra Curții Constituționale au fost firești, pentru că atacul a fost mare și serios împotriva ordinii copnstituționale. Aceste poziții au venit și din partea altor parteneri internaționali. Acest lucru s-a mai întâmplat și în trecut. Puteți să vă amintiți de sistemul electoral mixt, la care s-a adaugat și anularea alegerilor în chișinău au dus la reducerea asistenței RM. Am văzut în trecut și reticența autorităților RM de a progresa cu reforme agreate între noi. Asta a dus și la pierderea unor resurse semnficative, anul trecut au fost pierdute 800 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane finanțe nerambursabile. Acești bani ar fi rămas în bugetul de stat, spre binele cetățenilor, dar nu a fost posibil acest lucru. Lipsa de progres în dosarele de corupție, dar și reformele din justițe slab resimțite au afectat nu doar parcursul european al Republicii Moldova, dar și viața de zi cu zi a cetățenilor care își doresc un lucru firesc: instituții funcționale.”

PETER MICHALKO șeful Delegației UE la Chișinău: „Aceste acțiuni trebuie făcute de autoritățile respective ale Republicii Moldova. Procuratura trebuie să-și facă treaba în mod corect și transparent. Cei care sunt responsabili de aceste cayuri să fie aduși în fața justiției și să fie recuperați banii. Fiecare persoană din RM este furată în fiecare an de 7000 de lei. Asta înseamnă bani furați de fiecare copil mic, de la fiecare pensionar. Puteți să vă imaginați cum ar fi viața lor dacă acești bani nu ar fi furați, dar ar fi în buzunarul lor? Este o cerere firească a cetățenilor ca instituțiile statului să lucreze așa cum trebuie. Noi, din partea noastră, putem să suținem munca acestor instituții, dar acțiunile trebuie să fie făcute de către ei. În pofida acestor restanțe, Republica Moldova poate în continuare să obțină rezultate bune în relația sa cu Bruxellesul.”

PETER MICHALKO, șeful Delegației UE la Chișinău: „Republica Moldova are posibilitatea de a înregistra un progres foarte mare în următorii ani și pe linia bilaterală prin îndeplinerea Acordului de Asociere și Acordului Liber Schimb și pe altă parte în cadrul Parteneriatului Estic.”

Sursa: TVR MOLDOVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău