Peter Michalko: Acum nu vedem că ar continua progresul înregistrat în a doua jumătate a anului trecut

  • 15 Februarie 2020 09:18
Peter Michalko: Acum nu vedem că ar continua progresul înregistrat în a doua jumătate a anului trecut

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalco, susține că actualmente nu se vede că ar continua progresul pe care a reușit să-l obțină Guvernul precedent, condus de Maia Sandu, în a doua jumătate a anului trecut.

Oficialul european consideră că eforturile depuse mai ales în a doua jumătate a anului trecut, reformele care au fost începute și voința politică manifestată din acea perioadă trebuie să continue, transmite IPN.

„Acum așteptăm să continue, așteptăm ca Procuratura Anticorupție va efectua pașii necesari care au avut loc până în decembrie anul trecut. Acum nu vedem că ar continua acest progres. Este un test pentru Republica Moldova și pentru instituțiile ei dacă ele sunt capabile să ducă acest caz la sfârșit așa cum trebuie. Este vorba și despre cazurile în care există deja inculpați, dar nu s-a sfârșit încă procesul și acolo justiția trebuie să-și facă treaba cum trebuie”, a afirmat oficialul european în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Peter Michalko susține că în ultimii trei ani Republica Moldova a înregistrat progres destul de puternic în domenii cum ar fi economia, comerțul, aplicarea Acordului de Liber Schimb, care a dus la un nivel foarte mare în schimbul comercial, care a dat posibilitatea ca producția moldovenească să ajungă pe piața UE.

În același timp, ambasadorul UE spune că există domenii unde nu s-au înregistrat progrese, ba chiar stagnare sau regres. Aici poate fi vorba despre domeniul standardelor democratice, mai ales până în iunie anul trecut, domeniile ce țin de democrație și stat de drept, lupta împotriva corupției, care, spune șeful Delegației UE, nu a fost destul de accentuată. „Partenerii externi, dar în primul rând cetățenii Republicii Moldova, au așteptat și au cerut de la autorități progres în investigarea cazurilor importante, în primul rând, a fraudei bancare - recuperarea banilor și pedepsirea celor vinovați. Este important să spunem că aceste domenii rămân importante și rămân în atenția partenerilor externi, inclusiv a UE”, a afirmat Peter Michalko.

Șeful Delegației UE la Chișinău este de părere că astăzi în Republica Moldova nu există vreo forță politică care să pună la îndoială faptul că Acordul de Asociere este baza relației dintre Moldova și Uniunea Europeană, este baza pentru reforme, schimbări, care au ca obiectiv să facă viața mai bună pentru cetățeni, să facă din instituțiile statului servitori mai buni pentru oameni și să introducă standarde europene care trebuie să devină realitate pentru cetățeni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău