Peste un milion de hectare de păduri, cuprinse de incendii în Rusia

  • 11 Iulie 13:14
Peste un milion de hectare de păduri, cuprinse de incendii în Rusia

Peste un milion de hectare de păduri sunt în flăcări în Rusia, iar suprafețe mai vaste decât în anii precedenți au ars deja, anunță autoritățile din această țară, deosebit de expusă consecințelor modificărilor climatice, relatează AFP.

Incendii uriașe devastează în fiecare vară porțiuni vaste de păduri în Rusia, în regiuni adesea îndepărtate și puțin populate, dar amenințând uneori zone locuite, scrie G4media.

În prezent, există peste 500 de focare de incendiu de pădure în țară, pe o suprafață de peste un milion de hectare”, a anunțat ieri, 10 iulie, ministrul Situațiilor de Urgență a Rusiei, Aleksandr Kurenkov, într-o reuniune cu președintele Vladimir Putin, transmisă în direct la televizor.

„Aproape 6.000 de focare de incendii naturale”, a alarmat acesta. 

De la începutul anului, „am înregistrat aproape 6.000 de focare de incendii naturale, pe oo suprafață de peste 3,5 milioane de hectare”, a continuat ministrul.

Numărul focarelor de incendiu este în scădere față de anul trecut, însă „suprafața terenurilor arse a crescut, din contră, de 1,5 ori”, a adăugat el.

Aleksandr Kurenkov a precizat că peste 6.000 de persoane au fost mobilizate să lupte împotriva incendiilor de pădure.

Incendiile de pădure au izbucnit tot mai devreme în Rusia în acești ani, favorizate de valuri timpurii de căldură.

Potrivit ministrului Mediului Aleksandr Kozlov, ele cu început în acest an cu o lună mai devreme, „din cauza unei canicule anormale și unor furtuni”.

Cele mai afectate teritorii sunt Siberia de Est și Extremul Orient, mai ales Iakutia, o regiune puțin populată afectată cu regularitate de dezastre climatice.

Este dificil ca un anumit incendiu să fie legat de modificări climatice, însă acestea din urmă fac aceste dezastre mai probabile și mai virulente, un fenomen observat în numeroase țări.

Ecologiștii arată cu degetul politica rusă a luptei împotriva incendiilor de pădure, care constă în ignorarea incendiilor, în cazul în care costurile stingerii acestora depășește pagubele estimate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău