Peste o mie de oameni au murit anul trecut din cauza pneumoniei

  • 11 Noiembrie 2023 12:30
Peste o mie de oameni au murit anul trecut din cauza pneumoniei

Anul trecut, 1057 de persoane, inclusiv 34 de copii sub 5 ani, și-au pierdut viața din cauza pneumoniei. La nivel global, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800 de mii de copii, își pierd viața anual din cauza acestei afecțiuni. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a pneumoniei, marcate pe 12 noiembrie, transmite IPN.

Pneumonia este o e infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Cei mai vulnerabili fiind copii sub 5 ani și adulții peste 70 ani. Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală, pierderea poftei de mâncare etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauza, severitatea bolii, vârsta și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și al consumului de tutun, prezența bolilor cronice etc.

Pentru a preveni pneumonia, sunt primordiale mai multe practici de sănătate. Printre acestea se numără susținerea și promovarea alăptării exclusive în primele 6 luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%. La fel, specialiștii recomandă asigurarea nutriției adecvate și echilibrate, precum imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive, rujeolei, gripei, COVID etc.

Ziua mondială a pneumoniei a fost inițiată de Coaliția Globală împotriva Pneumoniei la Copii, în cadrul Inițiativei ,,Stop Pneumonia” și susținută de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF pentru a sensibiliza populația cu privire la pneumonie și a determina țările să întreprindă măsuri de prevenire și control al pneumoniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău