Peste o mie de medici și asistente medicale s-au îmbolnăvit de Covid într-o singură săptămână

  • 02 Februarie 2022 13:29
Peste o mie de medici și asistente medicale s-au îmbolnăvit de Covid într-o singură săptămână

Peste o mie de medici și asistente medicale s-au îmbolnăvit de Covid într-o singură săptămână, arată datele Ministerului Sănătății. Aceasta înseamnă o presiune în plus pe sistemul medical. Doar astăzi au fost raportate 409 infectări în rândul lucrătorilor medicali, transmite Radio Chișinău.

În perioada 27 ianuarie – 1 februarie aproape 1.200 de medici și asistente medicale au contractat virusul, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Chiar dacă majoritatea medicilor sunt vaccinați, varianta Omicron a virusului pune presiune pe sistemul medical și din cauză că medicii infectați nu pot veni la serviciu cel puțin o săptămână, astfel au de suferit și pacienții cu alte maladii. 

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății Ion Prisăcaru rata de contagiozitate în rândul lucrătorilor medicali nu este mai mare decât în valul precedent. Diferența este că se testează mult mai mult acum, se fac între 15 și 17 mii de teste pe zi.

”Monitorizăm zilnic numărul de infectări în rândul personalului medical. Nu sunt focare depistate. Zilnic numărul de infectări oscilează de la un spital la altul. Datorită și faptului că aproape tot personalul medical este vaccinat decurge destul de rapid procesul de vindecare și în scurt timp ei revin la serviciu, bineînțeles după ce fac testarea și avem rezultat negativ la Covid”.

În spitale sunt internate peste 3 mii de persoane confirmate cu COVID-19, iar aproape 200 de bolnavi erau în stare extrem de gravă.

Oficialul atenționează că aproape toți bolnavii de Covid spitalizați în prezent sunt persoane nevaccinate, inclusiv copii ai căror părinți de asemenea nu sunt vaccinați. Autoritățile îndeamnă populația în continuare să se vaccineze pentru a evita să facă forme grave ale bolii. Ion Prisăcaru:

„Este foarte important să respectăm măsurile de protecție. Purtarea măștii, dezinfecția mâinilor, aerisirea încăperilor, pe lângă faptul că vaccinarea ne salvează de formele grave și reduce din presiune asupra sistemului medical. Pot să vă spun că în prezent 95 % dintre pacienții internați nu sunt vaccinați. Inclusiv copii ai căror părinți nu sunt vaccinați este rata cea mai înaltă de spitalizare, până la 98 %”.

4.794 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 1 februarie  în Republica Moldova, dintr-un număr de 17.858 de teste efectuate. Totodată, au fost raportate 25 de decese asociate COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău