Peste jumătate dintre soiurile de plante importate în R.Moldova nu se adaptează la clima din țară

  • 11 Mai 2018 16:00
Peste jumătate dintre soiurile de plante importate în R.Moldova nu se adaptează la clima din țară

În ultimii cinci ani, din numărul total de soiuri de plante importate și cultivate în R.Moldova, doar 48% supraviețuiesc. Această opinie a fost prezentată vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către experți în domeniul agroindustrial.

Consilierul Președintelui Moldovei în domeniul agroindustrial și al administrației publice, Ion Perju, a spus că pe 5 aprilie a fost adoptat Catalogului UE pentru varietățile de plante, în care se presupune că producătorii agricoli vor putea importa în țară soiuri noi, fără ca acestea să fie testate.

Conform amendamentelor făcute la legislația în vigoare, în jumătate de an după adoptarea legii, în Moldova vor putea fi introduse absolut toate soiurile și varietățile de plante, inclusiv fructe și cereale care sunt incluse în cataloagele comune ale UE.

„Deși Moldova este o țară mică, aceasta are diferite zone climaterice, care nu sunt potrivite pentru multe dintre soiuri noi introduse în țară. Prin urmare, acestea trebuie să fie testate înainte ca sute de hectare de pământ să fie utilizate în zadar", susține expertul.

Vicedirectorul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Mihail Rapcea, a menționat că, dacă vom compara condițiile climaterice ale Moldovei cu cele din alte țări, de exemplu din Franța, atunci acestea nu sunt favorabile pentru majoritatea soiurilor de plante aduse de acolo.

„În anul 2006 s-au importat puieți de nuci din Franța. Experții în domeniu au avertizat că aceștia nu se vor adapta climei din țară, însă producătorii agricoli totuși i-au plantat și, în final, copacii s-au uscat”, spune Mihail Rapcea.

Victor Bucarciuc, expert la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii, susține că, dintre cele 3,5 mii de soiuri de plante importate în Moldova, peste 1,2 mii nu trec testarea.

Experții consideră că, odată ce această lege va fi adoptată, în Moldova vor fi importate soiuri de plante nu de cea mai înaltă calitate, fiindcă în republică nu sunt stabilite reguli stricte ale acestui proces. 

În Moldova există 396 de soiuri de cereale, 64 de soiuri de leguminoase pentru boabe, 295 de soiuri de plante oleaginoase, 93 de soiuri de plante tehnice, 36 de soiuri de plante furajere, 26 de soiuri de plante aromatice și medicinale, 829 de soiuri de specii legumicole, 64 de soiuri de plante ornamentale, 328 de soiuri de pomi și arbuști fructiferi.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău