Peste 90% din persoanele cu dizabilități consideră ghidarea în muncă necesară, studiu

  • 27 Ianuarie 2022 13:46
Peste 90% din persoanele cu dizabilități consideră ghidarea în muncă necesară, studiu

Pe scara valorică a tinerilor cu dizabilități, deținerea unui loc de muncă (87%) și obținerea unei profesii (82%) se regăsesc printre valorile care sunt în mare sau foarte mare măsură importante pentru ei. Totodată, jumătate dintre tinerii cu dizabilități chestionați au menționat că sunt deloc sau puțin pregătiți pentru accederea pe piața muncii. Aproape 94% din respondenți consideră că ghidarea în carieră este necesară sau foarte necesară pentru tinerii cu dizabilități. Studiul „Politici și practici de ghidare în carieră a tinerilor cu dizabilități din Republica Moldova” este prezentat de Keystone Moldova, transmite IPN.

Autoarea studiului, Anastasia Oceretnîi, spune cei care au beneficiat de ghidare în carieră afirmă că au avut nevoie de acest lucru pentru a-și spori șansele de găsire sau schimbare a unui loc de muncă, pentru a-și îmbunătăți competențele profesionale, pentru a-și face cunoscuți noi. Mai bine de a treia parte dintre tineri au fost ghidați de motivația de a iniția o afacere. Aproape trei pătrimi dintre respondenți au participat la activități generatoare de venit după ghidare în carieră.

Doar 16% din tinerii chestionați consideră că în Republica Moldova sunt locuri suficiente de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Nivelul cel mai redus de autoevaluare a pregătirii pentru accede pe piața muncii a fost înregistrat în rândul persoanelor cu dizabilități severe și tinerii cu dizabilități intelectuale, din mediul rural. Angajarea în câmpul muncii este o provocare și rămâne în continuare necesitatea  să se găsească mecanisme pentru a îmbunătăți nivelul de ocupare a acestor persoane.
 
Anastasia Oceretnîi spune că există bariere în asigurarea ghidării în carieră în cadrul sistemului de educație. Este vorba despre resurse umane nepregătite pentru ghidarea în carieră a tinerilor cu dizabilități, nerespectarea principiului centrării pe persoană. O barieră este atitudinea și gândirea stereotipică.

80% dintre tinerii cu dizabilități participanți la studiu pun un accent deosebit pe independența față de familie. Indiferent de deficiențele pe care le au, sunt conștienți că trebuie să dezvolte abilități de trai independent. Tinerii ar dori să se instruiască suplimentar în domenii precum IT, bucătar/cofetar, medicină, educație sau servicii de frumusețe.

O altă autoare a studiului, Natalia Cojocaru, spune că doar 7% din persoanele cu dizabilități au beneficiat de serviciile de ghidare în carieră prestate de ANOFM pe parcursul ultimilor cinci ani. Mai mult bărbații decât femeile au beneficiat de aceste servicii, în special  persoanele din orașe. Cei mai puțin au accesat serviciile în cauză persoanele cu grad sever de dizabilitate, mai ales cei cu dizabilitate senzorială.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion național de 1111 respondenți cu dizabilități. Scopul urmărit a fost analiza politicilor și practicilor naționale în domeniu și formularea de recomandări pentru îmbunătățirea prestării serviciilor de ghidare în carieră pentru tinerii cu dizabilități. Studiul s-a desfășurat în perioada februarie-aprilie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău