Peste 900 de grădinițe din R.Moldova au fost renovate cu sprijinul României

  • 01 Decembrie 2017 11:28
0%
00:00:00
00:00:00

Peste 900 de grădinițe din Republica Moldova din totalul celor 1 200 au fost renovate din banii oferiți de Guvernul României. Instituțiile preșcolare au fost reabilitate, iar copiii au acum parte de condiții conforme cu standardele europene. Pe lângă investițiile făcute în grădinițele din Republica Moldova, statul român a donat, doar în acest an, 96 de microbuze școlare, pe lângă cele donate anterior. Detalii despre investițiile în educație ale României în Republica Moldova, aflați în reportajul realizat de Cristina Popușoi.

Sute de grădinițe din toate regiunile Republicii Moldova au fost reparate în ultimii ani din fonduri oferite de statul român. Multe dintre instituțiile preșcolare nu au fost renovate niciodată până acum de când au fost construite. După reparații, grădinițele au fost dotate cu mobilier nou, pereții au fost izolați termic, iar în majoritatea instituțiilor au fost schimbate geamurile și ușile.

De curând, a fost inaugurată grădinița din satul Zamcioji, în raionul Strășeni. Aici au fost făcute lucrări în valoare de peste 1,3 milioane de lei moldovenești, dintre care peste un milion a fost oferit de Guvernul României. A fost schimbat acoperișul, a fost renovată fațada clădirii și a fost montat gardul. Părinții sunt mulțumiți că acum copii lor își petrec timpul într-o grădiniță modernă.

În ultimul an, grație suportului financiar al statului român, au foste renovate grădinițe din toate zonele Republicii Moldova. De exemplu, grădinița din satul Tocuz, raionul Căușeni, și-a redeschis ușile, după ce timp de mai bine de două decenii copiii din sat nu i-au călcat pragul, pentru că edificiul instituției avea nevoie de reparație capitală. Cei mai bucuroși de grădinița renovată, dotată cu mobilier și utilaje moderne au fost cei 260 de copii din localitate.

Și grădinițele din nordul Republicii Moldova au beneficiat de investiții românești. În această vară, la Târnova, în raionul Edineț a fost reparată grădinița la care merg 90 de copii. Statul român a investit în această instituție preșcolară aproape 2,5 milioane de lei moldovenești.

Prezent la inaugurarea grădinițelor, ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat că Bucureștiul investește în viitorul Republicii Moldova, iar asistența financiară este destinată tuturor cetățenilor de pe malul stâng al Prutului.

2 din 3 grădinițe din Republica Moldova vor ajunge să fie renovate din bani de la Guvernul României. Credem cu adevărat în puterea tinerei generații și suntem convinși că doar o generație care este educată la standarde europene poate să asigure un viitor european pentru Republica Moldova, în care România crede și la care România contribuie de fiecare dată cu maximă hotărâre”, a spus Daniel Ioniță.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, statul român a alocat 26 de milioane. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădinițe.

Pe lângă investițiile în grădinițe, statul român a donat școlilor din Republica Moldova și microbuze. Doar în acest an, România a donat 96 de microbuze pentru transportarea elevilor, pe lângă cele 100 donate anterior. Patru dintre acestea au fost destinate regiunii găgăuze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău