Peste 870.000 de refugiați ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul războiului

  • 12 Aprilie 2022 19:35
Peste 870.000 de refugiați ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul războiului

Peste 870.000 de refugiați ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul războiului, inclusiv femei, copii și persoane vârstnice, a anunțat marți Serviciul de grăniceri din Ucraina, citat de AFP.

"În prezent, între 25.000 și 30.000 de ucraineni se întorc în fiecare zi în țară. Spre deosebire de primele zile ale războiului, când cei mai mulți dintre ei erau bărbați, acum printre ei se află și femei, copii și persoane vârstnice", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de grăniceri din Ucraina, Andrei Demcenko.

Pe 3 aprilie, Ministerul de Interne de la Kiev a anunțat că 537.000 de ucraineni s-au întors în țară, citând datele transmise de Serviciul Național de Grăniceri, potrivit Agerpres.

"Ei spun că au văzut că situația este acum mai sigură, mai ales în regiunile vestice, și că nu mai pot să rămână în străinătate, sunt dispuși să revină în țară și să rămână aici", a adăugat același purtător de cuvânt.

Peste 4,6 milioane de refugiați ucraineni și-au părăsit țara după invazia militară comandată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, potrivit unui raport publicat marți de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Europa nu s-a mai confruntat cu un astfel de flux de refugiați din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ONU a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit unui raport publicat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) pe 5 aprilie.

În total, aproape 12 milioane de persoane - reprezentând mai mult de un sfert din populația Ucrainei - și-au părăsit locuințele, fie traversând frontiera pentru a ajunge în țările limitrofe, fie găsindu-și refugiu în alte regiuni din Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău