Peste 80% dintre ucraineni se pronunță împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul păcii (sondaj)

  • 24 Mai 2022 18:20
Peste 80% dintre ucraineni se pronunță împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul păcii (sondaj)

Peste 80% dintre ucraineni se pronunță împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul unui acord de pace cu Rusia, potrivit unui sondaj publicat marți de către Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, potrivit EFE și RBC.ua.

În timp ce 82% dintre persoanele chestionate consideră că în niciun caz nu ar trebui făcute concesii de această natură chiar și cu riscul prelungirii războiului, 10% cred că se poate 'renunța ' la unele teritorii pentru a se ajunge la pace mai rapid sau pentru a păstra independența Ucrainei, transmite Agerpres.

Procentul variază însă în funcție de regiune, iar în estul țării, scena unor lupte intense, 68% dintre cei intervievați se opun cedării de teritorii, în timp ce 19% susțin această posibilitate.

Sociologii institutului din Kiev subliniază că dintre persoanele care locuiesc în teritoriile ocupate de armata rusă sau de forțele proruse după începutul agresiunii militare la 24 februarie, 77% sunt împotriva concesiilor teritoriale, în timp ce 18% se exprimă pentru o astfel de posibilitate.

Dintre persoanele care au fugit din teritoriile ocupate după începerea războiului declanșat de Rusia, doar 5% sunt în favoarea concesiilor teritoriale.

Sondajul, realizat pe un eșantion reprezentativ de 2.000 de persoane - toate cu reședința în teritoriile controlate de Ucraina înainte de 24 februarie, cu excepția peninsulei Crimeea și a unei părți din regiunile Donețk și Lugansk - a fost desfășurat între 13 și 15 mai, conform media citate.

Rusia a declanșat un război de agresiune împotriva Ucrainei la 24 februarie, pe care Kremlinul și propaganda rusă îl numesc 'operațiune specială militară' . Deși la începutul invaziei, Kremlinul susținea că scopul campaniei sale nu vizează anexarea de teritorii ucrainene, în realitate lucrurile stau complet invers, susține Kievul.

Moscova a renunțat la organizarea unui 'referendum' în regiunea ocupată Herson, cu scopul anexării acesteia, întrucât nu a găsit sprijin în rândul populației locale, a declarat șeful spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov într-un interviu apărut marți în publicația Ukrainska Pravda.

În prezent, ocupanții ruși lucrează la alte opțiuni pentru anexarea regiunii Herson, care să nu necesite un referendum, a afirmat Budanov.

Media ucrainene și internaționale au relatat marți că administrația colaboraționistă, instalată la Herson de către trupele ruse, a sugerat Moscovei să instaleze o bază militară în regiunea cu aceeași nume, după ce a început introducerea în circulație a rublei rusești în zonă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău