Peste 80% din cererile de obținere a asistenței juridice de stat sunt depuse online

  • 16 Februarie 2021 13:10
Peste 80% din cererile de obținere a asistenței juridice de stat sunt depuse online

În ultima jumătate de an, de când este posibilă depunerea online a solicitărilor de asistență juridică garantată de stat, peste 80% din cereri au fost în format electronic. Cele mai multe solicitări au parvenit din partea judecătoriilor. Sistemul a fost dezvoltat de Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, cu sprijinul PNUD și al Suediei, transmite IPN.

Sergiu Chiruța, coordonator al Oficiului Teritorial Chișinău, susține că noul sistem a redus în jumătate timpul alocat de consultanții Consiliului, pentru examinarea cererilor. Automatizarea proceselor respective permite prestatorilor asistenței juridice garantate de stat să acorde mai mult timp pentru pregătirea cauzelor și pentru a asigura că beneficiarii au parte de servicii de calitate înaltă.

În Republica Moldova, asistența juridică garantată de stat este oferită anual unui număr de peste 60 de mii de femei și bărbați. De serviciile unui avocat plătit de stat pot beneficia persoanele care sunt parte a unui proces penal, civil, contravențional sau de contencios administrativ, însă nu dispun de suficiente mijloace pentru a plăti acest serviciu, sau au fost reținute în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenționale. Asistența juridică garantată de stat este oferită, de asemenea, copiilor care sunt victime ale unor infracțiuni, dar și victimelor adulte ale violenței în familie sau a infracțiunilor privind viața sexuală.

Asistența juridică gratuită (primară sau calificată) poate fi obținută prin adresarea la un parajurist din raza teritorială în care locuiește persoana sau solicitând asistență la unul din cele patru Oficii Teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat. Din luna iunie, acest tip de asistență poate fi solicitat și online, cu utilizarea semnăturii electronice, precizează un comunicat de presă remis de PNUD.

Un solicitant de asistență juridică garantată de stat este să completeze o cerere la rubrica „Formulare” de pe site-ul www.cnajgs.md. La scurt timp, solicitantul este informat, prin email, ce avocat a fost desemnat să preia cazul. Anterior, formularul era completat pe suport de hârtie, uneori scris de mână, scanat, semnat și abia după aceea expediat la adresa CNAJGS. Iar solicitanții aveau de așteptat mai mult până la desemnarea unui avocat din oficiu.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău